Aflossingsvrije lening sterft uit


Zonder dat er veel aandacht aan geschonken wordt is een geld lening waarbij men alleen rente betaalt en geen aflossing, de zogenaamde aflossingsvrije, aan het uitsterven.
In het verleden was dit een buitengewoon populaire vorm van geld lenen, de maandlast was enorm laag. Men kon daardoor grote bedragen lenen tegen minimale kosten.
Een lening van € 60.000,- was al mogelijk voor een maandbetaling van € 200,-. Dat was nog eens echt goedkoop geld lenen.

Is het erg dat de aflossingsvrije lening uitsterft?

Het lijkt ons niet zo heel erg dat de aflossingsvrije lening uitsterft. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is het gewoon ook te mooi. Het voordeel van de aflossingsvrije lening, de lage maandlast, weegt niet op tegen het hele grote nadeel. Het grote nadeel is dat u niet van uw lening afkomt. Anders dan bij het doorlopend krediet of de persoonlijke lening lost u namelijk niets van uw financiering af. Hierdoor is de vorm die u verleid met een hele lage maandbetaling, de duurste vorm van geld lenen.
Bij de aflossingsvrije lening betaald u alleen rente, u lost dan nooit iets af, en de aflossing zal toch een keer moeten gebeuren. Door het uitstellen van het moment van aflossen heeft u tijdelijk een laag maandtermijn. U zult later toch een keer moeten gaan aflossen en, als u niet veel meer bent gaan verdienen, komt dan de klap. U maandbetalingen zullen stijgen naar 1,5% of 2% van het geleende bedrag. En daarmee kunt u in de financiële problemen geraken. Een aflossingsvrije lening lijkt mooi maar “bezint eer ge begint”, er kleven ook zeer zeker nadelen aan.

Is het niet meer mogelijk om een aflossingsvrije lening af te sluiten?

De aflossingsvrije leningen worden nog verstrekt maar dan wel onder strikte voorwaarden. Hier even een korte opsomming van de regels voor zover bij ons bekend.
U moet in het bezit zijn van een koopwoning en mag alleen een rentekrediet afsluiten als de inschrijving van uw hypotheek lager is als de WOZ waarde van de woning.
Voor dit verschil tussen de hoogte van de hypothecaire inschrijving en de WOZ waarde mag u een aflossingsvrije lening sluiten.

ABNA

Bij ABNA Kun je alles lezen en leren over o.a. lenen, wonen, sparen, verzekeren, beleggen, overlijden, erven en pensioen! Heb je zelf een vraag stuur je vraag in en wij gaan gaan kijken of wij er een stukje over kunnen schrijven!

Recente artikelen