Wat als de hypotheekrente gaat stijgen?


Een stijging van de hypotheekrente is natuurlijk niet zo heel leuk, maar wat als dit bij jou gaat gebeuren? Welke gevolgen gaat dit hebben en hoe kun je hier op de juiste manier rekening mee houden? Waarschijnlijk heb je daar niet aan gedacht toen je een huis ging kopen, maar het kan ons allemaal overkomen. Weet jij alles van jouw hypotheek en weet jij hoeveel rente jij maandelijks aflost op je maandelijks bedrag? De kosten van de hypotheekrente kunnen behoorlijk uiteenlopend zijn, waardoor de hypotheekrente ook voor iedereen anders kan uitpakken.

Er is een groot verschil

Er is een behoorlijk groot verschil tussen huiseigenaren die al jarenlang een hypotheek hebben of starter die net starten aan een hypotheek. In de meeste gevallen zet je de rente voor een bepaalde periode vast, dit kan bijvoorbeeld tien jaar zijn maar ook langer. Stel je eens voor dat je de hypotheekrente gedurende tien jaar vastgezet hebt op twee procent, dan ben je niet direct duurder uit als de hypotheekrente stijgt. Als de hypotheekrente stijgt kun je als starter wel een heel stuk duurder uit zijn, waardoor jij jezelf echter kunt afvragen of het wel verstandig is de hypotheekrente vast te zetten voor lange tijd.

Hoge hypotheekrente

Als de hypotheekrente behoorlijk hoog is, dan kan het zo zijn dat de maximale hypotheek daardoor lager uit zal vallen.  Met name starters op de woningmarkt zullen dit merken. Het verschil kan behoorlijk oplopen, waarbij je wel kunt denken aan duizenden euro’s. Starters hebben het in deze tijd al niet heel erg gemakkelijk, maar dat wordt door een stijging van de hypotheekrente nog lastiger. Neemt overigens niet weg dat ook bestaande huiseigenaren soms voor een hogere hypotheekrente komen te staan, omdat het tijd is om de hypotheek aan te passen.

Het afsluiten van een hypotheek

Het is soms lastig te bepalen op voorhand welke hypotheek jij het beste kunt afsluiten, want niemand weet vooraf wat de hypotheekrente gaat doen op de langer termijn. De hypotheekrente kan namelijk alle kanten op, want zoals het kan stijgen kan de hypotheekrente ook dalen. Het is dus heel erg lastig hier rekening mee te houden bij het afsluiten van je hypotheek. Wat kun je wel doen om dit een klein beetje in te calculeren, zodat jij niet plots voor verrassingen komt te staan?

Verdiep je in de hypotheken

Vandaag de dag zijn er verschillende hypotheekvormen, die allen zo hun eigen voor- en nadelen hebben. Het is handig je hypotheek te gaan vergelijken, maar misschien nog wel belangrijker om samen met de hypotheekadviseur te kijken naar welke hypotheek het beste bij jouw past. Door de verschillende hypotheekvormen is er eigenlijk altijd wel een passende hypotheek te vinden. De rentestijging heeft niemand in de hand, maar je kunt wel samen met de hypotheekadviseur bepalen wat in jouw geval handig is te doen. Niemand wil te veel geld betalen als het niet nodig is, daarom is het verdiepen in de hypotheken erg belangrijk.

ABNA

Bij ABNA Kun je alles lezen en leren over o.a. lenen, wonen, sparen, verzekeren, beleggen, overlijden, erven en pensioen! Heb je zelf een vraag stuur je vraag in en wij gaan gaan kijken of wij er een stukje over kunnen schrijven!

Recente artikelen