Waarom stijgt de hypotheekrente?


Waarom stijgt de hypotheekrente?

Een eigen huis is een geweldig rendement voor later, want dit behoudt altijd zijn waarde. IN veel gevallen zal de waarde van je huis namelijk kunnen stijgen, maar toch hebben we ook te maken met een stijging van de hypotheekrente. Deze is weliswaar iets minder leuk, omdat je dit in sommige gevallen in de portemonnee kunt voelen. We houden niet van te veel geld betalen, wanneer dit niet nodig is. De stijging van de hypotheekrente komen we alleen niet onderuit, mits je deze vast gezet hebt voor een bepaalde periode. Waarom stijgt de hypotheekrente nu eigenlijk?

Waardoor stijgt de hypotheekrente

De hypotheekrente is in de afgelopen periode behoorlijk gestegen en het einde lijkt echter nog niet in zicht. Waardoor stijgt de hypotheekrente nu eigenlijk en wat kun je hier nu eigenlijk tegen doen? Je kunt zelf waarschijnlijk niet zo veel doen tegen de hypotheekrente stijging behalve je hypotheek netjes blijven voldoen. De hypotheekrente stijgt, wanneer de bank minder verdiend aan financiƫle producten. De banken willen namelijk rendement halen uit bijvoorbeeld een lening, maar wist je wel dat allerlei overheden over de hele wereld ook veel geld lenen op de kapitaalmarkt? Dit laatste zorgt voor een stijging van de marktrente, waardoor je te maken krijgt met een stijging van de hypotheekrente.

De hypotheekrente stijging

Wist je dat men vandaag de dag best wel bang is om te beleggen, omdat er nogal wat obstakels zijn in de wereld? Beleggers maken zich behoorlijk druk, omdat men te maken heeft met een vreselijk hoge inflatie. Maar daar blijft het niet bij, want de plannen van de Europese Centrale Bank die liegen er ook niet om. Ze willen namelijk het opkoopprogramma af gaan bouwen, maar daarbij willen ze de rente weer gaan verhogen. Dit bij elkaar genomen, zorgt voor een nog snellere groei van de hypotheekrente.

Hypotheek bepalen, hoe doe je dat?

Soms kan het zeer verstandig zijn je hypotheek over te sluiten, omdat dit tegenwoordig mogelijk is in allerlei vormen. Wat als jij je hypotheek gaat oversluiten? Door het oversluiten van je hypotheek kun je in veel gevallen een voordelige maandlast hebben, maar deze zet je dan wel voor een bepaalde periode vast. Deze periode hangt af van de hypotheekverstrekker en wat jij met hen bent overeengekomen. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat jij je hypotheek in de beste periode, wanneer de rente laag was hebt afgesloten.

Twijfel jij over je hypotheek of de hoogte van de rente?

Het kan soms voorkomen dat je niet alles weet wat betreft de hypotheek en de hypotheekrente, dat is ook helemaal niet erg want er veranderen nu eenmaal dingen. Een hypotheek kan ook best lastig in elkaar zitten, vooral als je niet echt thuis bent in de hypotheken. Wat kun je doen als je het allemaal niet zo goed weet? Wanneer jij twijfelt of je hebt misschien wel vragen over de stijging van de hypotheekrente, dan kun je natuurlijk altijd contact leggen met de desbetreffende contactpersoon van jouw hypotheek. Ze kunnen namelijk precies vertellen of er iets zal wijzigen aan jouw hypotheek.

ABNA

Bij ABNA Kun je alles lezen en leren over o.a. lenen, wonen, sparen, verzekeren, beleggen, overlijden, erven en pensioen! Heb je zelf een vraag stuur je vraag in en wij gaan gaan kijken of wij er een stukje over kunnen schrijven!

Recente artikelen