Alles over motorverzekeringen


Motorverzekering afsluiten

Wanneer u een motorverzekering gaat afsluiten, doet u dit vaak niet zomaar bij de eerste de beste verzekeraar. Veel mensen vergelijken allerlei aanbieders, alvorens zij een motorverzekering afsluiten. Er zijn ongelofelijk veel verzekeraars te vinden, met allemaal hun eigen polisvoorwaarden en kosten. Het is soms lastig om de juiste verzekeraar voor uw motor te vinden. Wanneer u een motorverzekering gaat afsluiten, is het aan te bevelen om de verschillende verzekeraars via internet te vergelijken. Vrijwel elke verzekeringsmaatschappij heeft een internetsite, waardoor het vergelijken een stuk eenvoudiger wordt.

Schadevrije jaren overnemen op uw motorverzekering

Schadevrije jaren zijn het aantal jaren dat u een voertuig bestuurd en u geen schade maakt. Wanneer u over veel schadevrije jaren beschikt, kan de korting voor uw motorverzekering hoog oplopen. Met ieder schadevrije jaar krijgt u namelijk een korting op uw motorverzekering. Vaak is deze korting een percentage van het premiebedrag. Het is dus verstandig om hier goed op te letten wanneer u een motorverzekering gaat afsluiten of overzetten.

Schadevrije jaren van de auto naar de motor

Vaak stelt men de vraag of de schadevrije jaren van de auto ook gebruikt mogen worden voor de motor. Over het algemeen is het zo dat u uw schadevrije jaren ook mag gebruiken voor andere voertuigen. Het is echter wel zo dat u deze schadevrije jaren maar voor één verzekering tegelijk kunt gebruiken. Wanneer u uw autoverzekering stopt en een motorverzekering afsluit, is het dus mogelijk om uw schadevrije jaren mee te nemen. Echter, wanneer u náást uw autoverzekering een motorverzekering afsluit, is het niet mogelijk om de schadevrije jaren voor beide verzekeringen te gebruiken. U zult dus een motorverzekering met nul schadevrije jaren afsluiten. Wanneer u beide verzekeringen tegelijkertijd heeft lopen, bouwt u wel tegelijkertijd schadevrije jaren op voor zowel de auto als de motor.

Waar kunt u het best de schadevrije jaren inzetten

Een andere oplossing is om de schadevrije jaren van uw autoverzekering mee te nemen naar uw motorverzekering en bij de autoverzekering met nul schadevrije jaren te beginnen. Dit is echter een ingewikkelde procedure. Vaak is het ook zo dat u met de schadevrije jaren voor de auto meer korting kunt krijgen dan voor de motor. Het is verstandig om uit te rekenen hoeveel u in totaal kwijt bent aan premies, wanneer u de schadevrije jaren voor de auto inzet. Dit doet u vervolgens ook met de schadevrije jaren voor de motor. Door de twee bedragen naast elkaar te leggen kunt u vergelijken welke optie in uw situatie het voordeligst is.

Vergelijken voordat u een motorverzekering gaat afsluiten

Het is dus verstandig om de verschillende aanbieders te vergelijken, alvorens u een motorverzekering gaat afsluiten. Maar hoe gaat dat nu eigenlijk in zijn werk? Er zijn allerlei websites te vinden, waar u vrij gemakkelijk een motorverzekering kan vergelijken. Via deze website kunt u vaak ook al een motorverzekering afsluiten. Wat de beste motorverzekering voor u is, is echter nooit goed te zeggen. De beste motorverzekering afsluiten is vrij lastig. Er zijn namelijk allerlei factoren die meespelen wanneer u een motorverzekering gaat afsluiten. Denk hierbij aan schadevrije jaren, uw leeftijd en het soort motor dat u wilt verzekeren.

Online motorverzekering afsluiten

Online een motorverzekering afsluiten is tegenwoordig erg gemakkelijk. Grote verzekeringsmaatschappijen maken het online afsluiten van een motorverzekering al mogelijk. U kunt op de website van de verzekeraar  uw gegevens invullen. Soms bent u direct verzekerd, in andere gevallen duurt het even voordat u verzekerd bent. Dit kan per verzekeraar verschillen en zal duidelijk aangegeven worden. Wanneer u online een motorverzekering gaat afsluiten, dient u uw gegevens en de gegevens van de motor bij de hand te houden. Vaak wordt de ‘groene kaart’ niet meer meegeleverd. In andere gevallen zal deze via post toegestuurd worden.

Online motorverzekering

Tegenwoordig is het mogelijk om heel gemakkelijk en snel online een motorverzekering af te sluiten. Vrijwel alle verzekeraars hebben een website waarop het online afsluiten van een motorverzekering mogelijk is. Vaak dien je je gegevens op te geven, voor registratie in het systeem. Vervolgens ben je binnen enkele moment verzekerd. Een motorverzekering online afsluiten is dus vrij eenvoudig.

Er zijn enkele punten waar je op moet letten wanneer je online een motorverzekering gaat afsluiten. Het grootste punt is de betrouwbaarheid van de website. Het is aan te raden om alleen online een motorverzekering af te sluiten bij maatschappijen die je kent. Je weet dat zij netjes met je gegevens omgaan. Het is wel zaak om zeker te weten dat je online bent op de website van deze maatschappij. Controleer dus altijd even goed of de URL van de maatschappij klopt. Staan er spelfouten in de url, dan is het vaak foute boel.

Wanneer je online een motorverzekering afsluit zul je kunnen lezen vanaf wanneer je motor gedekt is. Soms is dit binnen enkele minuten of uren, maar het kan ook langer duren. Meestal stuurt de verzekeraar het online contract op per post of e-mail. Op de website van de verzekeraar is te lezen welke voorwaarden gelden bij het online afsluiten van een motorverzekering.

Goedkoopste motorverzekering

Ben je op zoek naar de goedkoopste motorverzekering? Vele verzekeringsmaatschappijen bieden een motorverzekering aan, waardoor je het overzicht vaak al snel kwijt bent. Je wilt niet alle premies gaan vergelijken en bent gewoonweg op zoek naar de goedkoopste motorverzekering.

Vele verzekeringsmaatschappijen beweren dat zij de goedkoopste motorverzekering aanbieden. Hoe kan dit? Eigenlijk is het heel erg simpel. De goedkoopste motorverzekering bestaat namelijk helemaal niet. Het is geheel van je situatie afhankelijk welke motorverzekering voor jou het goedkoopste is. Er zijn allerlei factoren die meespelen, waardoor de ene maatschappij voor de een de goedkoopste is, terwijl de ander een goedkopere verzekeraar kan vinden. Factoren als leeftijd, soort motor en schadevrije jaren spellen allemaal een rol. De ene motorverzekering is het goedkoopste wanneer je géén schadevrije jaren hebt, maar wellicht het duurste wanneer je een x aantal schadevrije jaren hebt.

Het is dus niet met zekerheid te zeggen welke motorverzekering voor jou het goedkoopste is. Gelukkig zijn er wel allerlei websites die dit voor je kunnen bekijken. Zo’n website vraagt naar je persoonlijke situatie en vergelijkt vervolgens de bekendste verzekeraars. Op die manier kom je te weten welke motorverzekering waarschijnlijk het goedkoopste is in jouw situatie.

Waarom is een motorverzekering verplicht

In Nederland is het afsluiten van een motorverzekering verplicht, althans, natuurlijk alleen wanneer je in het bezit bent van een motor. Maar waarom is een motorverzekering eigenlijk verplicht?

Elk motorvoertuig dient WA verzekerd te zijn. Dit houdt in dat de schade die je aan ander toebrengt gedekt worden. Deze motorverzekering moet je ook hebben wanneer je niet op de motor rijdt. Het kan namelijk zo zijn dat er toch schade ontstaat, zonder dat er op de motor gereden wordt. Er zijn allerlei scenario’s te bedenken. Iemand valt tegen je motor, verbrand zich aan de uitlaat, etc. Een WA motorverzekering is dus ten alle tijden verplicht. Een aanvullende of diefstal verzekering is niet verplicht.

Als je de motor niet verzekerd, zul je automatisch per post een waarschuwing krijgen. Hierin staat dat het voertuig niet verzekerd is en dat dit zo snel mogelijk alsnog moet gebeuren. Wanneer je als nog geen motorverzekering afsluit, zul je een boete ontvangen.

Wanneer je besluit om voor langere tijd niet op de motor te rijden, is het mogelijk om het kenteken te laten schorsen. Dit houdt in dat de motor niet meer op de openbare weg mag komen. De motor dient dus achter slot en grendel gestald te worden. Parkeren op de openbare weg is ook niet toegestaan. Wanneer je een kenteken schorst ben je niet meer verplicht om een motorverzekering af te sluiten.

Onverzekerd rijden is ten zeerste af te raden. Ten eerste is het natuurlijk mogelijk dat je een boete krijgt voor het onverzekerd rijden. Dit is echter niet je grootste zorg. Wanneer je een ongeval veroorzaakt, zul je namelijk zelf voor de schade op moeten draaien. Dit houdt in dat je de gemaakte schade uit eigen zak moet betalen. Wanneer je een auto total loss rijdt of iemand opgenomen moet worden in het ziekenhuis, kunnen deze kosten erg snel en hoog oplopen.

Motorverzekering vergelijken

Wanneer je een motorverzekering gaat afsluiten, is het belangrijk deze te vergelijken met andere motorverzekeringen. Er zijn allerlei factoren waar je rekening mee moet houden, bij het afsluiten van een motorverzekering. Vergelijken van de prijs is er natuurlijk één, maar er zijn vele andere factoren die meespelen. Zo is het belangrijk om de polisvoorwaarden van de motorverzekering te vergelijken met andere polisvoorwaarden. Het kan zijn dat je motorverzekering minder dekt, wanneer je deze gaat vergelijken met andere aanbieders.

Ook is het belangrijk om het soort motorverzekering te vergelijken. Er zijn allerlei soorten verzekeringen. Wanneer je het soort motorverzekering gaat vergelijken met andere, zie je al snel grote verschillen. Zo dekt een WA verzekering alleen schade die je toebrengt aan derde, terwijl een All Risk verzekering ook je eigen schade dekt. Dit zijn verschillen die belangrijk zijn en opvallen wanneer je een motorverzekering gaat vergelijken.

De kosten voor een motorverzekering verschilt ook, wanneer we verschillende situaties vergelijken. De leeftijd, het soort motor en schadevrije jaren zijn van invloed op de hoogte van de premie. Wanneer je je motorverzekering gaat vergelijken, dien je ervoor te zorgen dat deze gegevens bij alle aanbieders gelijk zijn. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende prijzen.

Hoe duur is een motorverzekering

Veel mensen vragen zich af hoe duur het is om een motorverzekering af te sluiten. De hoogte van de premie is echter van vele factoren afhankelijk. Een factor met grote invloed is de leeftijd. Wanneer je achttien jaar bent, heb je vaak nog geen schadevrije jaren. Ook bevindt je je in de jongste categorie motorrijders. Achttienjarige maken meer kans op een ongeval dan ervaren bestuurders. De premie voor een achttien jarige zal dan ook een stuk hoger liggen dan voor iemand van bijvoorbeeld dertig jaar.

Naarmate je schadevrije jaren opbouwt, zal de premie goedkoper worden. De verzekeringsmaatschappij heeft vertrouwen in je, gezien je in het verleden hebt laten zien dat je zonder schade kunt rijden. Dit speelt vaak een grote rol in de hoogte van de polis.

Ook is de hoogte van de premie vaak afhankelijk van de hoogte van het eigen risico. Wanneer je een hoog eigen risico hebt, zal de premie stukken lager uitvallen dan wanneer je een laag eigen risico hebt. Bij een hoog eigen risico dien je een relatief groot deel van de schade zelf te betalen.

Tot slot is het natuurlijk het soort motorverzekering van invloed. Een WA dekking zal een stuk lager uitvallen dan een All Risk motorverzekering. Het is belangrijk om de verschillende soorten motorverzekeringen te vergelijken, om er zo achter te komen welke motorverzekering het best bij jou en je motor past.

Waar kun je een motorverzekering afsluiten

Wanneer je je motor gaat verzekering, is het zaak om de verschillende verzekeringsmaatschappijen te vergelijken. De meeste, zo niet alle, verzekeringsmaatschappijen zijn op internet te vinden. De kosten voor de premie zullen per maatschappij verschillen, maar dit geldt ook voor de dekking van de motorverzekering. Het is zaak om goed de polisvoorwaarde door te nemen. Hierin vindt je alles wat met de verzekering te maken heeft.

Een voordelige motorverzekering dekt vaak minder schade dan een uitgebreide en duurdere motorverzekering. Het is dus van je situatie afhankelijk wat voor jou de beste motorverzekering is.Zorg er in ieder geval voor dat je de motorverzekering online gaat vergelijken met andere motorverzekeringen.

Wanneer vergoedt een motorverzekering niet

Het is erg belangrijk om na te gaan welke voorwaarden een motorverzekering stelt in de polisvoorwaarden. Er zijn allerlei situaties te bedenken waarin de motorverzekering besluit om niet te vergoeden.

Wanneer je een diefstalverzekering voor je motor hebt afgesloten, zul je je motor altijd goed af moeten sluiten. Hiervoor dien je een goedgekeurd slot te gebruiken. Wanneer de motor niet afgesloten was op het moment van diefstal, kan de verzekering besluiten om niet uit te betalen. Dit is natuurlijk erg zonde, want je hebt wel altijd de premie voor de motorverzekering betaald.

Ook dien je je aan de verkeersregels te houden. Wanneer je een ongeval veroorzaakt zal de motorverzekering in eerste instantie de schade dekken. Het kan echter zijn dat de motorverzekering de schade later op je gaat verhalen, omdat je bijvoorbeeld te hard hebt gereden. Dit is iets om goed te onthouden, want de schade kan vaak hoog oplopen.

Bedenk goed welke motorverzekering voor jou het best geschikt is. Het is verstandig om de motorverzekering te vergelijken met andere motorverzekeringen, om zo tot de beste optie te komen.

WA, Aanvullend en All Risk

Wanneer je een motorverzekering af gaat sluiten, maak je altijd de afweging om de motor WA, aanvullend of All Risk te verzekeren. Welke motorverzekering het beste bij je past, is geheel afhankelijk van de situatie. Het is daarom belangrijk om de motorverzekering te vergelijken met andere soorten motorverzekeringen.

Wanneer je een simpele, oude en goedkope motor gaat verzekeren, is het vaak verstandig om een motorverzekering af te sluiten met slechts WA dekking. De premie van een WA motorverzekering is vaak namelijk vele malen lager. Het is belangrijk om de motorverzekeringen te vergelijken en de kans op diefstal en/of schade tegen de bedragen af te wegen. Zorg dat je geen onnodig hoge premiekosten voor je motorverzekering betaald. Een motor met weinig waarde moet een goedkope motorverzekering hebben.

Wanneer je een relatief dure motor bezit, is het aan te raden om in ieder geval een aanvullende motorverzekering af te sluiten. Wanneer je schade aan je motor hebt, wordt deze schade door de motorverzekering vergoedt. Vaak ook wanneer je zelf de schade toebrengt. Ook hier moet je jezelf dezelfde vraag stellen. Is de kans op schade groot genoeg om een hogere premie voor mijn motorverzekering te betalen?

Wanneer je een dure motor bezit is er ook een reële kans op diefstal. Het is daarom ook aan te raden om je motorverzekering ook de diefstal te laten dekken. Bedenk wel weer of het premiebedrag de kans waard is. Wanneer de motor altijd achter slot en grendel ligt is de kans op diefstal natuurlijk vele malen kleiner dan wanneer deze altijd buiten bij een flat staat.

Welke motorverzekering het beste bij je past is dus geheel afhankelijk van de situatie. Hoeveel is de motor waard, hoe vaak wordt de motor gebruikt en hoe groot is de kans op diefstal. Het is dus belangrijk om de verschillende soorten motorverzekeringen met elkaar te vergelijken, om zo tot de beste motorverzekering te komen.

Welke motorverzekering is verplicht

Wanneer je de eigenaar bent van een motor met een geldig Nederlands kenteken, ben je bij de wet verplicht om deze te verzekeren. Voor de motorverzekering geldt dat deze minimaal WA dekking moet geven. Andere motorverzekeringen zoals diefstaldekking is niet verplicht.

Ook wanneer je je motorfiets niet gebruikt, is het verplicht om een motorverzekering te hebben. Wanneer je de motor niet meer gebruikt, is het aan te raden om het kenteken van de motor te laten schorsen. Als het kenteken geschorst is, ben je niet verplicht om een motorverzekering te hebben.

Zorg er wel voor dat de motor niet meer op de openbare weg komt. Je motor parkeren op de openbare weg is ook niet toegestaan. Het is dus zaak om je motor op eigen terrein te stallen. Doe dit achter een gesloten poort of deur. Wanneer dit niet mogelijk is, dien je een motorverzekering af te sluiten.

Wanneer je rijdt op een motor die geen motorverzekering heeft, ben je in overtreding. Het is mogelijk dat je een boete krijgt voor onverzekerd rijden. Dit is slechts een transactievoorstel dat opgelegd wordt door het CJIB. Wanneer je geen motorverzekering hebt, heb je echter grotere zorgen dat boetes. Wanneer je een ongeval veroorzaakt zullen de gemaakte kosten op jou als persoon verhaald worden. Je hebt dus geen motorverzekering die deze kosten voor je dekt. Wanneer er lichamelijke schade wordt toegebracht, kunnen deze kosten snel hoog oplopen. Het is dus erg belangrijk om een goede motorverzekering af te sluiten.

Soorten motorverzekering vergelijken

Er zijn verschillende soorten motorverzekeringen te verkrijgen. Het is belangrijk om deze te vergelijken. De verschillende soorten motorverzekeringen hebben verschillende dekkingen en prijsopgaves. Er zijn een drietal punten waarop de motorverzekeringen te vergelijken zijn. De verschillende soorten motorverzekeringen die we vergelijken zijn;

  • WA motorverzekering: De WA motorverzekering is ervoor om schade te dekken die je toebrengt aan andere. Hierbij kun je denken aan het veroorzaken van een ongeval. Hierbij ontstaat vaak materiële en/of lichamelijke schade. De WA motorverzekering dekt deze schade.
  • Casco aanvullende motorverzekering: Deze motorverzekering dekt schade aan je eigen motor. Wanneer je een ongeval veroorzaakt, zal de motorverzekering dus niet alleen de schade aan derde dekken, maar ook de schade aan je eigen motor. Wanneer we dit vergelijken met de WA verzekering, zien we dat er meer gedekt wordt, maar dat de poliskosten ook hoger liggen.
  • Diefstal motorverzekering: Wanneer je motor wordt gestolen, zal de diefstal motorverzekering de schade dekken. De motor moet echter wel altijd goed afgesloten zijn, anders betaald de motorverzekering niet uit.

Wanneer je motorverzekering alle bovengenoemde punten bevat, spreken we van een All Risk motorverzekering. Wanneer we de verschillende soorten verzekeringen vergelijken, zien we dat er een verband is tussen de dekking en de kosten van de motorverzekering. Je dient dus zelf in te schatten wat de voordeligste keuze is.

Motorkleding meeverzekeren

Wanneer u een motorverzekering afsluit, is motorkleding meeverzekeren vaan een optie die de verzekeringsmaatschappij aanbiedt. In dit geval ben je verzekerd tegen schade aan je motorkleding. Motorkleding meeverzekeren kan soms interessant zijn, gezien de motorkleding soms erg waardevol kan zijn. Het is daarnaast ook mogelijk om u helm mee te verzekeren.

Altijd motorkleding meeverzekeren?

Het is niet altijd verstandig om motorkleding mee te verzekeren. Dit is natuurlijk het geval wanneer uw motorkleding niet erg waardevol is. Het is dan vanzelfsprekend dat u uw motorkleding niet mee verzekerd. Echter, wanneer we bedenken hoe groot de kans is dat uw motorkleding beschadigd, is het wellicht verstandiger om niet te verzekeren. In plaats van te verzekeren kunt u er ook voor kiezen om het geld apart te zetten in een spaarpot. Wanneer u schade ondervindt aan uw motorkleding, is de financiële schade vaak nog te overzien. Dit kan dan betaald worden uit deze spaarpot. Wanneer u geen schade heeft aan uw kleding, houdt u aan het eind dus een leuk bedrag over.

Oldtimer motorverzekering

Wanneer u een motor bezit met een leeftijd van twintig jaar of ouder, is er een grote kans dat u gebruik kunt maken van de zogenaamde oldtimer motorverzekering. Het is algemeen bekend dat een oldtimer motorverzekering voordeliger is dan een gewone motorverzekering. Het is dan ook raadzaam om na te gaan of u gebruik kunt maken van een dergelijke oldtimer motorverzekering. Dit kan u al gauw tientallen euro’s per jaar schelen.

Wanneer mag u een oldtimer motorverzekering afsluiten

Zoals gezegd, moet uw motor twintig jaar of ouder zijn om kans te maken op een oldtimer motorverzekering. Er is echter ook nog een regel in het gebruik van de motor aan verbonden. U mag, wanneer u gebruik maakt van een oldtimer motorverzekering, namelijk niet meer dan 7.500 kilometer per jaar rijden. Wanneer u meer kilometers maakt, kunt u dus geen gebruik maken van de oldtimer motorverzekering. Ook al is uw motor ouder dan twintig jaar.

Oldtimer motorverzekering voor in de zomer

Veel gebruikers van een oldtimer motorverzekering zijn goed weer rijders. Men gaat voorzichtig om met de oude motorfiets. Het is dan ook mogelijk om een oldtimer motorverzekering met winterstopdekking af te sluiten. Wanneer u een dergelijke oldtimer motorverzekering afsluit, bent u niet verzekerd door schade die ontstaat tijdens het rijden. U bent echter wel gedekt tegen schade bij brand of diefstal.

Winterstopdekking

Bij één op de twee motorverzekeraars is het mogelijk om gebruik te maken van een winterstopdekking. In de winter periode is uw motor niet verzekerd, waardoor u niet op de motor kunt rijden. Het voordeel is echter dat u flink wat geld kunt besparen om de premie van uw motorverzekering. Uw motor is in deze periode door de winterstopdekking wel verzekerd tegen schade door brand of diefstal. Gebruik maken van een winterstopdekking is dus ideaal voor de motorrijder die de motor in de koude maanden binnen laat staan.

Periode voor de winterstopdekking

De winterstop eindigt altijd op 1 maart. Deze datum is over het algemeen bij elke verzekeraar hetzelfde. De ingangsdatum van de winterstopdekking kan echter per verzekeraar schelen. Over het algemeen begint deze periode in begin december. De korting op de premie verschilt per verzekeraar. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen hoeft u geheel geen premie te betalen tijdens de winterstopdekking. Bij andere verzekeraars is de korting slechts tien tot vijftien procent.

Schorsen van het kenteken

Om gebruik te maken van een winterstopdekking dient u het kenteken van uw motor te schorsen. Dit kunt u regelen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

ABNA

Bij ABNA Kun je alles lezen en leren over o.a. lenen, wonen, sparen, verzekeren, beleggen, overlijden, erven en pensioen! Heb je zelf een vraag stuur je vraag in en wij gaan gaan kijken of wij er een stukje over kunnen schrijven!

Recente artikelen