Bouw uw vermogen op door te beleggen!


Beleggen is op meerdere manieren mogelijk. Zo kunt u beleggen in aandelen, maar ook in opties, obligaties, beleggingsfondsen, zelfs sparen op een spaarrekening is een manier van beleggen. Eigenlijk is beleggen het investeren van  uw vermogen, of een deel daarvan, met als einddoel het behalen van een bepaald rendement.

Risico’s van beleggen
Voordat u gaat beleggen, zou u uzelf een belangrijke vraag moeten stellen: welk risico bent u bereid te gaan nemen? Als u over een bepaalde tijd nog steeds uw oorspronkelijke inleg van uw belegging(en) wilt hebben, dan is het niet verstandig om in dingen als exotische aandelen te investeren. Maar wilt u wel risico nemen, om zo de kans op een hoger rendement te hebben, dan is deze investering of belegging wel degelijk de overweging waard.

Het is verstandig u te realiseren dat beleggen iets voor een langere periode is. U moet dus eigenlijk denken op de lange termijn. Beleggen heeft vooral nut als u een langere tijd het geld wat u er daadwerkelijk in wilt steken niet nodig heeft.

Sluit een beleggingsverzekering af
Als het uw doel is om met uw beleggingen een vermogen op te bouwen, dan  sluit u een beleggingsverzekering af. Over het algemeen wordt deze afgesloten om een hypotheek af te lossen of voor het aanvullen van uw pensioen. Voordat u een beleggingsverzekering af gaat sluiten, is het belangrijk om voor uzelf te bepalen of u echt wilt gaan beleggen, of toch liever wilt gaan sparen. Kijkt u ook goed – zoals al eerder is genoemd – welke risico’s u wilt, maar vooral ook kunt lopen. Voordat u deze beleggingsverzekering af gaat sluiten, moet u zich wel eerst goed in de situatie verdiepen, aangezien er in het verleden (woekerpolissen) behoorlijk wat problemen uit voort zijn gekomen.

Beleggen of juist niet?
Of u nu in obligaties, aandelen, opties, beleggingsfondsen of onroerend goed, goud en kunst gaat beleggen, er is een vaste regel: Hoe minder winst er te behalen is, hoe groter het risico zal zijn. Als u gaat beleggen, dan zijn er verschillende manieren van opbrengst, namelijk rente of dividend, koerswinst of nettorendement.

De opbrengst zal per type belegging verschillen bij sommige manieren ontvangt u ieder jaar een vergoeding. Bij obligaties ontvangt u namelijk rente en bij aandelen ontvangt u dividend. De Uitkering hiervan is afhankelijk van hoe goed een bepaald bedrijf het doet. Loopt het bedrijf niet zo goed, dan bestaat er de kans dat u een jaar weinig tot geen vergoeding zult krijgen. Houd daar dus rekening mee.

Bij de meeste beleggingen zit de winst voornamelijk in de koerswinst. Koerswinst houdt in dat u een bepaalde belegging voor meer geld zult verkopen dan wat u ervoor heeft betaald. In sommige gevallen krijgt u echter minder dan wat u er in eerste instantie voor betaalde, waardoor u verlies zult lijden.

Overigens spreekt men bij beleggingen vaak over rendement. Dit geeft aan wat het beleggen ons uiteindelijk oplevert. Het is belangrijk om voor uzelf na te gaan of het hier een bruto- of nettorendement betreft. Kijkt u in ieder geval naar het nettorendement, want bij de bruto versie zijn de premies en ook de kosten nog niet van de opbrengst afgehaald. Zo lijkt het al snel dat u meer krijgt dan daadwerkelijk het geval zal zijn. Let wel: het nettorendement geeft u slechts een indicatie, maar zal u nooit een absolute garantie kunnen geven.

Beleggen brengt nou eenmaal bepaalde risico’s met zich mee. Dus weet goed waar u aan begint, alvorens u uw zuur verdiende geld, waar u zo hard voor heeft moeten werken, ergens in gaat beleggen wat u uiteindelijk alleen maar verlies op zal gaan leveren. Als u een absolute zekerheid wilt, dan is het sparen op een spaarrekening verstandiger.

ABNA

Bij ABNA Kun je alles lezen en leren over o.a. lenen, wonen, sparen, verzekeren, beleggen, overlijden, erven en pensioen! Heb je zelf een vraag stuur je vraag in en wij gaan gaan kijken of wij er een stukje over kunnen schrijven!

Recente artikelen