Controleer de AFM-vergunning van de kredietaanbieder


In de afgelopen jaren heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) meerdere malen gewaarschuwd voor illegale kredietaanbieders. Dit zijn aanbieders van consumptief of hypothecair krediet die handelen zonder een AFM-vergunning. Wij geven de tip van te voren te controleren voor de AFM-vergunning.

Algemene informatie over de AFM-vergunningen

Sinds 1 januari 2007 is de Wet financieel toezicht (Wft) van kracht geworden. Deze wet verplicht financieel dienstverleners te beschikken over een afm-vergunning om hun activiteiten – zoals het aanbieden van krediet en of advies – te mogen verrichten.

Alle dienstverleners
Alle adviseurs en aanbieders van kredietproducten moeten van de AFM de toestemming hebben ontvangen om deze diensten te mogen verrichten. Hieronder vallen naast kredietverstrekkers zelf ook kredietbemiddelaars en financieel adviseurs. In andere woorden is het altijd de moeite waard om een controle voor een AFM-vergunning uit te voeren om zeker te weten dat u geen zaken doet met een voorstander van illegaal geld lenen.

Taak AFM
De AFM heeft de taak om toezicht te houden op ordelijke en transparante financiële marktprocessen, gezonde verhoudingen tussen marktpartijen en een zorgvuldige dienstverlening voor klanten. Financieel dienstverleners die niet over een AFM-vergunning beschikken werden mogelijk niet waardig gevonden door de AFM om als verantwoord dienstverlener toe te treden op de financiële markten. Het controleren van de AFM-vergunning(en) is daarom een waardevolle tip.

Illegale kredietaanbieders
In veel van de gevallen werken de illegale kredietaanbieders via het internet. Zij maken gebruik van advertenties waarin verleidende teksten voorkomen zoals snel geld lenen, gratis een lening afsluiten of goedkoop geld lenen zonder BKR toetsing. Illegale praktijken kunnen relatief eenvoudig worden herkend, omdat er vrijwel altijd vooraf een geldbedrag moet worden overgemaakt.

AFM-vergunningen controleren
Om financiële producten te mogen aanbieden moeten financiële ondernemingen over bepaalde AFM-vergunningen beschikken. In het register van de AFM vindt u precies over welke AFM-vergunningen financieel dienstverleners beschikken. In een paar stappen ziet u welke activiteiten de door u gezochte onderneming mag verrichten. Tevens vindt u wettelijk verplichte meldingen over financiële instellingen en hun aandelenbezitters in het AFM-register.
AFM-vergunningen controlerenOpens in a new tab.

ABNA

Bij ABNA Kun je alles lezen en leren over o.a. lenen, wonen, sparen, verzekeren, beleggen, overlijden, erven en pensioen! Heb je zelf een vraag stuur je vraag in en wij gaan gaan kijken of wij er een stukje over kunnen schrijven!

Recente artikelen