Controleer de voorwaarden van de lening


In de voorwaarden van de lening komen alle afspraken tussen de kredietnemer en -gever ter sprake. Het is daarom een belangrijke tip om voldoende aandacht te besteden aan een specifiek aantal kenmerken van de lening zelf. Door de voorwaarden van de lening goed door te nemen voorkomt u verrassingen achteraf.

De voorwaarden van de lening

In de leningsvoorwaarden vindt u alles over de lening terug. De kredietverstrekker legt u uit wat zij van u verwachten en wat u terug mag verwachten. De meest belangrijke punten van de voorwaarden worden hieronder besproken. Tips die niet vergeten mogen worden: de kleine lettertjes doen er ook toe en leningen vergelijken loont!

Leensom
Een punt dat duidelijk moet worden aangegeven is de leensom zelf. U weet precies hoeveel geld u wilt lenen. Als de leensom hoger is dan u heeft aangevraagd moet u extra goed opletten. De uitkering van de leensom wordt tevens besproken in de voorwaarden en moet ook goed gecontroleerd worden zodat u weet wat u te wachten staat. Wordt het bedrag in één keer uitgekeerd of is het aan u wanneer en hoeveel geld u opneemt?

Rente
De voorwaarden rondom de rente kunnen sterk verschillen. U vindt in de voorwaarden van de lening op welke tijdstippen u rente moet betalen en of deze (tijdelijk) gegarandeerd of variabel is. Tevens wordt u duidelijk gemaakt of u extra rente zal moeten betalen als u eens te laat bent met de rentevergoeding.

Aflossing
In de voorwaarden wordt de aflossing van de lening uitgebreid uitgelegd. Het is mogelijk dat u uw leenschuld ineens aan het einde van de looptijd aflost met opgebouwd kapitaal d.m.v. een verzekering, of u lost de lening in een vast aantal termijnen of met een maandelijks aflossingspercentage af.

De kans is bij een persoonlijke lening sterk aanwezig dat u een boeterente moet betalen als u vervroegd wilt aflossen op uw schulden. Of dit het geval is en hoe hoog de kosten eventueel zouden zijn, wordt aangegeven in de voorwaarden.

Looptijd
De looptijd van de lening is meestal vaststaand of theoretisch. Bij sommige leningen mag u vervroegd aflossen, zoals bij doorlopend krediet, met directe invloed op de looptijd, terwijl u andere leningen in een vast aantal termijnen moet afbetalen. Net zoals u moet controleren of de looptijd kan worden verkort wegens vervroegd aflossen, is het ook handig om te weten of het mogelijk is de looptijd te verlengen.

Kosten
Het is een belangrijke tip om te weten hoeveel en welke kosten u voor een lening moet betalen. Moet u afsluitkosten betalen? Betaalt u voor een advisering of bemiddeling? Kan uw lening kosteloos overgesloten worden naar een andere kredietverstrekker? Moet u geld betalen voor een kredietverzekering? Weet precies waar u voor moet betalen.

ABNA

Bij ABNA Kun je alles lezen en leren over o.a. lenen, wonen, sparen, verzekeren, beleggen, overlijden, erven en pensioen! Heb je zelf een vraag stuur je vraag in en wij gaan gaan kijken of wij er een stukje over kunnen schrijven!

Recente artikelen