De meeste mensen leren al jong om te sparen voor iets wat meer geld kost dan wat je op dat moment hebt. Toen u ouder werd bracht u het geld naar de bank om het op een spaarrekening te storten. Dit is een stuk veiliger, het kan niet zo makkelijk gestolen worden, of verloren gaan bij een brand, en zo kunt u meer uit uw geld halen. Er zijn verschillende mogelijkheden waarop u uw spaargeld kunt inzetten. We gaan hier nu wat dieper op in.
De meeste mensen hebben een spaarrekening bij de bank waar ze ook een betaalrekening hebben. Maar u kunt ook kiezen om te sparen bij een andere bank. Allereerst doet u er zeer verstandig aan om voordat u een spaarrekening gaat openen de betrouwbaarheid van de bank na te gaan. Dit kan met behulp ‘betrouwbaarheidscheck’ van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Zo weet u of u te maken heeft met een betrouwbare bank. Kijk ook of de bank onder het Europees Depositogarantiestelsel valt, dan weet u zeker dat u bij een faillissement van de bank uw spaargeld en opgebouwde rente tot € 100.000,- terugkrijgt van De Nederlandsche Bank.
Voor het sparen voor calamiteiten als een kapotte auto of wasmachine, kunt u kiezen voor een eenvoudige spaarrekening zonder voorwaarden. Hierop kunt u zo veel of zo weinig geld storten als u wilt, en het geld is dan te allen tijde ook weer vrij opneembaar zonder dat daar kosten mee gemoeid zijn. Dit heet flexibel sparen, en is zeker geschikt indien u niet iedere maand hetzelfde bedrag, of soms een maand niet kunt sparen. Nadeel is wel dat de rente op deze spaarrekeningen vaak erg laag en variabel is.
U kunt ook kiezen voor het sparen met een vast bedrag per maand. U bent dan verplicht om maandelijks een minimaal bedrag te storten op de desbetreffende spaarrekening. Doet u dit, dan kunt u in aanmerking komen voor een hogere rente. Zo krijgt u bij kwartaalspaarrekeningen een hoger rentepercentage over het geld dat aan het begin van het kwartaal op uw spaarrekening staat. Het geld moet wel het hele kwartaal op uw spaarrekening staan. Als er in januari een bedrag op uw rekening stond, moet dit er tot eind maart op blijven staan. Stort u in februari of maart geld bij? Dan ontvangt u over het bijgestorte bedrag een lager percentage dan over het bedrag dat er vanaf januari op stond. Ook deze rente is variabel, maar ligt wel hoger dan bij een gewone flexibele spaarrekening.
Kunt u uw geld een tijd missen? Dan kan het verstandig zijn uw geld een in een deposito vast te zetten. (tussen 1 maand en 20 jaar). Bijvoorbeeld bij een erfenis of de verkoop van uw huis kan het verstandig zijn om een gewone spaarrekening te openen en meerdere spaardeposito’s met een verschillende looptijd. Bijvoorbeeld tussen de één en tien jaar. U kunt dan over een deel van het spaargeld beschikken terwijl een ander deel vaststaat. Bij spaardeposito’s krijgt u een vooraf afgesproken rente, deze verschilt bij de verschillende banken en aanbieders, dus laat u goed informeren voor u een deposito opent. Wilt u tussentijds toch geld opnemen, dan krijgt u hiervoor een boete, meestal in de vorm van minder rente. Alleen bij uitzonderingen (vaak bij de aanschaf van een huis) wordt geen boete berekend. Neem de voorwaarden goed door voordat u een deposito rekening opent, iedere bank heeft weer andere voorwaarden.
Als u meer dan € 21.330 euro per persoon aan vermogen heeft, dan betaalt u 1,2 procent belasting over het bedrag erboven. Dit geldt niet voor banksparen, voor een uitvaartverzekering of sparen voor uw pensioen via een pensioenfonds.