Economie kapot gespaard


Nederlandse consumenten besparen de economie kapot. Geld wordt op dit moment niet of nauwelijks uitgegeven maar veel vaker gebruikt om veilig op de bank te zetten of de hypotheek extra mee in te lossen.

Is sparen dan slecht?

Het is natuurlijk prima om te sparen. Zeker als dat na verloop van tijd ook weer vertrouwen geeft waardoor er ook weer geld uitgegeven gaat worden. Voor de korte termijn is het echter niet goed voor de economie als er massaal gespaard gaat worden.
De uitgaven lagen in 2012 2,3% lager dan in het jaar ervoor. Hierdoor wordt de economie steeds zwakker.
In het laatste kwartaal van 2012 is de economie van Nederland 0,2% gekrompen, mede omdat iedereen minder uitgeeft.

Wat is hiertegen te doen?

Geld uitgeven is de beste optie natuurlijk, echter dit is niet altijd mogelijk. En als de huishoudbeurs leeg is leeft u ook niet prettig meer. Een goed alternatief is om uw uitgaven eens goed te beoordelen. Kunt u ergens nog voordeel uithalen? Dit gaat uiteraard ook op voor uw lopende leningen. Heeft u een lening lopen maar betaalt u nu een rentepercentage van 6% of meer? Dan is de kans groot dat u elders goedkoper geld kunt gaan lenen. Hierdoor creëert u meer financiële ruimte

ABNA

Bij ABNA Kun je alles lezen en leren over o.a. lenen, wonen, sparen, verzekeren, beleggen, overlijden, erven en pensioen! Heb je zelf een vraag stuur je vraag in en wij gaan gaan kijken of wij er een stukje over kunnen schrijven!

Recente artikelen