Flitskredieten steken de kop weer op


Na een lange tijd van afwezigheid komen er weer langzaam maar zeker meer verstrekker van de zogenaamde flitskredieten.

Wat is een flitskrediet?

Een flitskrediet is een kleine geldlening tot bedragen van rond de € 800,-. Deze lening moet u in een korte periode, meestal tot maximaal 30 dagen, weer terugbetalen.
In het verleden werden deze kredieten veel aangeboden, men kon dan vrij eenvoudig zijn wat de kosten waren voor de lening. Een lening van € 500,- was goed voor een kostenpost van rond de € 75,-. De verstrekkende aanbieder van het flitskrediet stortte dan € 425,- op uw rekening en u moest binnen 30 dagen weer € 500,- terugbetalen. Op deze manier werd er snel veel geld verdiend.
Later heeft de AFM hier een stokje voor weten te steken. De rechter heeft bepaald dat de kosten van het krediet niet in verhouding zijn tot het bedrag dat geleend wordt. De kosten moesten worden teruggebracht tot redelijk en billijke kosten, zo rond de 15% op jaarbasis.

Hoe werken de aanbieders van de flitskredieten nu?

De aanbieders van de flitskredieten hebben hun werkgebied verplaatst, zo werkt bijvoorbeeld saldodipje.eu nu vanuit Engeland. Het lijkt nu, alsof u bij hen voordelig geld kunt gaan lenen. Op de website staat vermeld dat u € 800,- kunt lenen voor een bedrag van € 13,81 per maand. Als we verder kijken op de website blijkt dit alleen mogelijk te zijn als u een medeschuldenaar heeft die kredietwaardig is en borg voor u kan staan. Kunt u dit niet dan kan Saldodipje dit voor u ‘regelen’. Dit kunt u via Global Guarantee regelen. De kosten voor deze garantie zijn € 242,19 voor een periode van 45 dagen. Kortom, u leent € 800,- en moet maar liefst in totaal € 256,-! voor betalen. Dit is dus nog een verder verslechtering in vergelijking tot een aantal jaar geleden.
De bedrijven zijn niet meer in Nederland gevestigd om de Nederlandse wetgeving te ontlopen. Past u dus goed op voor u snel een “voordelige lening” aangaat bij een verstrekker van flitskredieten!

ABNA

Bij ABNA Kun je alles lezen en leren over o.a. lenen, wonen, sparen, verzekeren, beleggen, overlijden, erven en pensioen! Heb je zelf een vraag stuur je vraag in en wij gaan gaan kijken of wij er een stukje over kunnen schrijven!

Recente artikelen