Geld lenen tegen een aantrekkelijke rente


We worden er uiteindelijk in de reclames al voor gewaarschuwd: geld lenen kost geld. En dat is natuurlijk ook zo, want u moet altijd nog een bepaalde rente over het geleende bedrag terugbetalen. Dat zijn toch wel dingen waar u goed rekening mee moet houden als u ergens een lening af gaat sluiten. Een lening kan daarnaast natuurlijk ongelooflijk handig zijn als u bijvoorbeeld een grote aankoop wilt gaan doen, zoals een auto, of wanneer van plan bent om uw huis te gaan verbouwen. Over het algemeen kunt u voor dit soort leningen bij uw bank terecht. Als u geld bij uw bank leent, dan wordt deze de geldverstrekker, of beter gezegd kredietverstrekker genoemd.

Uiteraard is het wel van belang dat u het geld na verloop van tijd weer aan uw kredietverstrekker terug gaat betalen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door middel van een periodieke aflossing. Over het algemeen vindt de terugbetaling van een vastgesteld bedrag maandelijks plaats, maar er zijn ook andere afspraken mogelijk, zoals geld lenen met een eenmalige terugbetaling na bijvoorbeeld vijf jaar.

Waar u uw geld ook leent, de kredietverstrekker zal altijd kijken of u ook de mogelijkheden heeft om het bedrag ook daadwerkelijk terug te kunnen betalen. Er zal worden gekeken of u kredietwaardig bent. Dit bent u bijvoorbeeld als u een vaste baan heeft waarmee u een vast inkomen weet te genereren. Financiële vastigheid is belangrijk als u geld gaat lenen, want een bank stelt zich hierbij veel moeilijker op als u een onregelmatig inkomen heeft, bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer. Wilt u in dat geval alsnog een lening bij de bank afsluiten? Dan dient u hen met een degelijk bedrijfsplan en met duidelijke prognoses te overtuigen. Overigens zijn er verschillende soorten leningen, namelijk:

 • Achtergestelde lening
 • Geld lenen met BKR registratie
 • Doorlopend krediet
 • Huurkoop
 • Lening oversluiten
 • Overbruggingskrediet
 • Minilening
 • Rentekrediet
 • Spaarkrediet
 • Persoonlijke lening (zoals bijvoorbeeld bij familieleden)
 • Hypotheek

Als u een lening af wilt gaan sluiten, is het verstandig om alles goed te bekijken, om ervoor te zorgen dat uw lening ook daadwerkelijk bij uw financiële situatie aansluit. Daarom is het ook belangrijk om meerdere offertes aan te vragen, aangezien rentes nogal vaak en sterk kunnen wisselen. Daarom wilt u zeker zijn dat er geen andere bank is waar u voordeliger uit zult zijn.

Ook bij een persoonlijke lening is het verstandig en eigenlijk ook gewoon erg belangrijk om dit alles juridisch goed voor elkaar te maken. Laat bijvoorbeeld een contract opstellen bij een notaris, om alles goed te regelen. Mocht er ooit alsnog een onenigheid met vrienden of familie ontstaan, dan is alles in ieder geval juridisch in orde en zal dit in ieder geval voor niet nog meer eventuele wrijving zorgen.

Bij geld lenen wordt er door de kredietverstrekker niet alleen naar uw inkomen gekeken, maar ook naar een (eventueel) eigen vermogen. Als u dit laatste namelijk heeft, en bent u ook meer dan bereid om dat geld te investeren in dat waar u de lening voor af wilt sluiten, dan zal uw bank hier over het algemeen sneller in mee willen gaan. Het feit dat u er uw eigen geld ook in wilt investeren is een doorslaggevende factor die bij de banken over het algemeen heel erg veel vertrouwen wekt.

Uiteindelijk moet u er altijd rekening mee blijven houden dat u altijd meer geld terug moet betalen dan wat u daadwerkelijk heeft geleend. Heeft u het geld niet echt nodig, maar vindt u het wel fijn om wat extra geld te kunnen besteden? Dan is het u aan te raden om geen lening af te sluiten, aangezien u daardoor later misschien wel meer problemen krijgt dan nodig zou zijn.

ABNA

Bij ABNA Kun je alles lezen en leren over o.a. lenen, wonen, sparen, verzekeren, beleggen, overlijden, erven en pensioen! Heb je zelf een vraag stuur je vraag in en wij gaan gaan kijken of wij er een stukje over kunnen schrijven!

Recente artikelen