Hypotheek Oversluiten


Hypotheek Oversluiten

Een hypotheek oversluiten is iets wat u niet zomaar gaat doen. U gaat er goed over nadenken of dat het een goede keuze is voor u. Daarom moet u wel weten wanneer oversluiten voor u het beste is en waarom oversluiten voor u een gunstige keuze zou kunnen zijn. Een hypotheek oversluiten kan namelijk een groot aantal voordelen hebben voor u, maar u moet er ook aan denken dat het niet altijd voordelig uit gaat pakken.

De hypotheek oversluiten doen of niet?

Als u de keuze heeft om de hypotheek over te gaan sluiten, dan kunt u er over na gaan denken of dat het een goede keuze is voor u. Dit kunt u niet zomaar beslissen, u moet op zoek gaan naar informatie over wanneer u het beste de hypotheek over kunt sluiten en onder welke omstandigheden. U moet zich er van bewust zijn dat er bij het hypotheek oversluiten kosten aan zijn verbonden. Als u gaat kiezen om een hypotheek over te gaan sluiten dan gaat u namelijk uw huidige hypotheek in een keer aflossen en u gaat een nieuwe hypotheek afsluiten. Dit betekent dat er weer kosten aan worden verbonden zoals oversluitkosten, notariskosten, taxatiekosten en ook een boeterente wanneer de rentevaste periode nog niet is afgelopen. Een voordeel is dat u een groot deel van de hypotheek ook vrij af mag lossen, maar dit geldt niet voor het gehele bedrag. Mocht u te maken krijgen met een boeterente, dan doet u er goed aan om te kijken wat de hoogte is van deze boete, mocht het dan nog steeds voordelig zijn voor u, dan kunt u toch uw hypotheek over laten sluiten.

Wanneer een hypotheek oversluiten

U kunt verschillende redenen hebben om te kiezen voor het oversluiten van uw hypotheek. Het kan zijn dat de hypotheekrente nu lager is dan de rente waartegen u de huidige hypotheek heeft afgesloten. Dit zou voor u een groot voordeel op kunnen leveren als u nu gaat kiezen voor het oversluiten van een hypotheek. Maar u moet er wel aan denken dat het oversluiten van een hypotheek niet altijd even voordelig is.

Wat doet u bij een hypotheek oversluiten?

Als u een hypotheek over gaat sluiten dan heft u de bestaande hypotheek op en u gaat een nieuwe hypotheek afsluiten. Hier zijn kosten aan verbonden, u moet hierbij ook denken aan een boete wanneer u de hypotheek vervroegd af gaat lossen. Een hypotheek oversluiten kan toch voordelig uitpakken en er voor zorgen dat u lagere maandlasten krijgt. Het oversluiten van de hypotheek kan voor u interessant zijn als de hypotheekrente op het moment van oversluiten laag is en waarbij u dan weer verwacht dat de hypotheekrente gaat stijgen. Maar het is ook interessant wanneer u bij de huidige geldverstrekker een rentekorting heeft gekregen. Deze korting komt namelijk te vervallen voor een volgende rentevaste periode. Op internet kunt u gaan berekenen of dat een hypotheek oversluiten voor u een gunstige keuze is.

Kosten oversluiten hypotheek

Als u de keuze heeft gemaakt om de hypotheek over te gaan sluiten dan moet u ook denken aan de kosten die hier aan verbonden kunnen zijn. Er zijn verschillende kosten waar u rekening mee moet houden:

 • Notariskosten;
 • Taxatiekosten;
 • Afsluiten en overige kosten;
 • Boeterente.

Notariskosten en taxatiekosten

Als u een hypotheek over gaat sluiten moet u opnieuw kosten gaan maken. Als u naar een andere geldverstrekker over gaat stappen dan zijn hier ook notaris- en taxatiekosten aan verbonden. Hierbij moet u gemiddeld rekening houden met 2% van de hypotheeksom. Echter is het zo dat de notariskosten sinds 1999 vrij zijn, hierdoor zijn speciale acties mogelijk, kijkt u daarom dus goed waar dat u de notaris gaat inschakelen en vraag voorafgaand de prijzen op.

Afsluiten en overige kosten en de boeterente

Bij het oversluiten van de hypotheek gaat u de hypotheek in een keer aflossen en sluit u een nieuwe hypotheek af. Als u dit gaat doen wanneer de rentevaste periode nog niet is afgelopen, dan moet u aan de huidige geldverstrekker een renteboete betalen. Ook bij het afsluiten van de nieuwe hypotheek moet u kosten maken. Hierbij moet u denken aan de notariskosten en de taxatiekosten waar zojuist over is gesproken.

Boete bij oversluiten hypotheek

Als u de huidige hypotheek over gaat sluiten dan gaat u deze in een keer aflossen, dit houdt ook in dat u een nieuwe hypotheek af gaat sluiten. Dit gaat niet kosteloos. U moet hierbij denken aan de boete bij het oversluiten van de hypotheek. Deze boete moet u betalen als de rentevaste periode nog niet is afgelopen. De boete die u dan moet betalen wordt ook wel de boeterente genoemd. Deze kosten moet u aan de geldverstrekker betalen omdat zij door het oversluiten van uw hypotheek inkomsten mis lopen, het gaat hierbij over de rente inkomsten. U lost dan een lening af tegen een hoge rente, de geldverstrekker zou dan minder rente gaan ontvangen voor een nieuwe hypotheeklening.

Waarom een boete?

Bij het oversluiten van de hypotheek moet u de boete betalen omdat de geldverstrekker inkomsten mis loopt. Deze boete bestaat uit de rente die u zou moeten betalen als u de hypotheek niet zou oversluiten. Deze boeterente dient u altijd te betalen, ook als u bij dezelfde geldverstrekker blijft. Toch is er een voordeel, u moet een deel van de hypotheeksom boetevrij aflossen, hoe hoog dat bedrag is, is afhankelijk van de voorwaarden. Vaak gaat het hierbij over 10 tot 20%. Dit is dan ook de reden dat het verstandig is om de rentevaste periode nooit helemaal te laten verlopen voordat u de hypotheek gaat vernieuwen.

Hypotheek met NHG oversluiten

Sinds de verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie, ook wel NGH genoemd, naar een hypotheekbedrag van 350.000 euro, sluiten steeds meer mensen een hypotheek met NHG af. Het is namelijk een erg voordelige manier voor nieuwe huizenkopers en ook voor de huidige huizenbezitters. Als u een lopende hypotheek heeft kunt u onder voorwaarden ook een hypotheek oversluiten naar een lening met NHG garantie, ook geldt hierbij een lagere hypotheekrente. U moet hierbij wel goed opletten want het is niet altijd voordeliger voor u.

Nieuwe woningen

Er komen steeds meer nieuwe woningen op de markt, dit houdt in dat er voor de startersmarkt ook steeds meer woningen beschikbaar komen. Ook voor de mensen met een bestaande hypotheek is het mogelijk om te profiteren van de voordelen van het overstappen naar een NHG lening. Het is belangrijk dat u eerst de hypotheek berekening gaat doen. Als u een hypotheek heeft en deze over wilt sluiten naar een NHG lening dan moet u voldoen aan de voorwaarden. Dit betekent dat u een verbouwing moet laten doen die met de nieuwe NHG hypotheek wordt gefinancierd. Hierbij moet u niet denken aan een heel dure verbouwing, een verbouwing van een paar honderd euro is hierbij al voldoende. Hierdoor is de nieuwe NHG hypotheek vaak hoger dan de oude hypotheek. U moet daarom voor uzelf laten berekenen of dat het voor u zinvol is om over te gaan stappen naar een hypotheek met NHG garantie.

Aftrekbare kosten bij oversluiten

Als u over gaat sluiten van hypotheek dan kan dit voor veel mensen interessant zijn. Het kan de woonlasten namelijk aanzienlijk verminderen, daarnaast kan er ook gebruik worden gemaakt van fiscale aftrekmogelijkheden. Het kan ook zo zijn dat u een deel van de overwaarde op kan snoepen. Echter is het zo het oversluiten ook fiscale consequenties met zich mee kan brengen, deze kunnen gedurende de hele looptijd doorwerken. Hierbij moet u denken aan de beperking van de aftrekbare kosten en de rente.

Het oversluiten gunstig of niet?

Het is per situatie verschillend of dat het overstappen naar een andere hypotheek gunstig is. Daarom moet u zelf laten bekijken of dat u aftrekbare kosten krijgt als u de hypotheek over gaat sluiten, mocht dit niet het geval zijn en komen er alleen maar negatieve berichten naar voren dan kunt u maar beter geen hypotheek oversluiten. Maar laat het eerst goed uitzoeken zodat u weet of dat het oversluiten voor u zinvol is of niet. U kunt hierover bij de Belastingdienst ook informatie opvragen. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van hypotheek oversluiten, maar u bent gewaarschuwd, niet voor iedereen is het oversluiten van een hypotheek de beste keuze!

Berekenen oversluiten hypotheek

Als u de hypotheek over wilt gaan sluiten is het verstandig dat u dit gaat berekenen. U kunt op internet op de website van de geldverstrekker gaan berekenen wat u moet betalen als u de hypotheek over gaat sluiten, er wordt dan om een aantal gegevens gevraagd, vaak gaat het over de volgende gegevens:

 • De hypotheeksom;
 • De huidige hypotheekrente;
 • Resterende rentevaste periode;
 • Boete voor vervroegd aflossen;
 • De verwachte rente aan het einde van de huidige rentevaste periode.

De nieuwe hypotheek

Er worden bij het berekenen oversluiten hypotheek ook gegevens gevraagd over uw nieuwe hypotheek, het gaat om de volgende gegevens:

 • Nieuwe hypotheekrente;
 • Nieuwe rentevaste periode;
 • Kosten voor het oversluiten (zijn niet altijd bekend);
 • De rente financiering boete / oversluitkosten.

Als het u niet helemaal duidelijk is welke gegevens u in moet vullen dan kunt u ook een financieel adviseur in de arm nemen en de mogelijkheden opvragen. Er kan dan worden berekend of dat het voor u zinvol is om de hypotheek over te gaan sluiten. Het berekenen van het oversluiten van de hypotheek kunt u ook zelf doen als u veel van bovenstaande gegevens bij de hand heeft.

Offerte oversluiten hypotheek

Als u de hypotheek over wilt gaan sluiten, dan kunt u altijd een offerte aanvragen. Hierbij is het verstandig dat u meerdere offertes op gaat vragen bij verschillende geldverstrekkers, op deze manier kunt u namelijk de prijzen met elkaar gaan vergelijken. Vergeet hierbij ook niet de algemene voorwaarden door te nemen, hierin staan de afspraken waar u zich aan moet houden. Als u hier vragen over heeft moet u deze stellen voordat u de overeenkomst gaat tekenen. Dit is dan ook de reden dat het aanvragen van meerdere offertes een goede keuze is, u kunt hiermee de voorwaarden van meerdere geldverstrekkers bekijken en ook de prijzen met elkaar vergelijken. Zo kunt u vast en zeker een geldverstrekker vinden waarbij het oversluiten van de hypotheek voordelen voor u op gaat leveren.

Waarom offertes aanvragen?

Het aanvragen van offertes zorgt er voor dat u een goed beeld krijgt van de actuele markt. U weet op deze manier wat mensen gemiddeld moeten betalen voor het oversluiten van de hypotheek en zo kunt u ook inzien of dat het voor een stap is in de goede richting. Als de renteboete erg hoog is dan kan het overstappen voor u ook nadelig zijn, daarom kunt u maar beter offertes aanvragen om te kijken wat uw voordelen kunnen zijn.

ABNA

Bij ABNA Kun je alles lezen en leren over o.a. lenen, wonen, sparen, verzekeren, beleggen, overlijden, erven en pensioen! Heb je zelf een vraag stuur je vraag in en wij gaan gaan kijken of wij er een stukje over kunnen schrijven!

Recente artikelen