Hypotheek wat is het beste?


Een hypotheek is in feite een gewone lening die gebruikt wordt voor de aankoop van een woning. Deze woning dient als onderpand. Wanneer de lener niet kan terugbetalen, kan de bank de woning verkopen, om het geleende bedrag weer (deels) terug te krijgen. Dit betekent dat de leningverstrekker minder risico loopt. De bank kan immers altijd op de woning terugvallen, om zo minder risico te lopen. De rente die hiervoor betaald moet worden, is dus altijd lager dan bij een andere leen-vorm.

Meestal bestaat een hypotheek uit drie delen:

* Lening – Hypotheekrente moet worden betaald over het bedrag dat wordt geleend. De hoogte van de rente hangt af van diverse factoren. Een van die factoren is bijvoorbeeld de hoogte van de lening, de vorm, duur van de rentevaste periode en de economische situatie in Nederland.
* Aflossing – Het geldbedrag dat geleend wordt van de bank moet weer worden terugbetaald. Dit kan gedurende de looptijd van de woning, maar ook aan het eind van de looptijd.
* Verzekering – Er gaan wat risico’s gepaard bij het afsluiten van een verzekering zoals arbeidsongeschiktheid, overlijden en werkloosheid. Om die risico’s zoveel mogelijk te beperken kan een verzekering worden afgesloten.

Soorten hypotheek:

1. Lineaire hypotheek: Maandlasten (netto en bruto) worden steeds lager
2. Annuïteitenhypotheek: Netto maandlasten worden steeds hoger (bruto blijft gelijk)
3. Aflossingsvrije hypotheek: Lage lasten zonder aflossing
4. Levenshypoteek: Vaste maandlasten en niet aflossen tijdens looptijd
5. Spaarhypotheek: Volledige zekerheid ten aanzien van de aflossing
6. Beleggingshypotheek: Kapitaalverzekering en kans op hoger rendement
7. Hybride-Hypotheek: Switchen tussen zekerheid en rendement

Welke hypotheek is de beste?

Welke hypotheek het beste is, daarop valt geen eensluidend antwoord te geven. Factoren zoals de eigen (financiële) situatie, de rente en vele andere zaken zijn hierbij aan de orde. Goed en veel advies inwinnen is belangrijk. Lees en begrijp alle voorwaarden goed en vooral: Vergelijk zowel de hypotheekvormen als -verstrekkers met elkaar!

ABNA

Bij ABNA Kun je alles lezen en leren over o.a. lenen, wonen, sparen, verzekeren, beleggen, overlijden, erven en pensioen! Heb je zelf een vraag stuur je vraag in en wij gaan gaan kijken of wij er een stukje over kunnen schrijven!

Recente artikelen