Kies een verstandige looptijd voor uw lening


Eén van de belangrijkste tips voordat u een lening afsluit, is dat u kiest voor een verstandige looptijd. De looptijd van uw lening moet passen bij de reden waarvoor u geld wilt lenen. Onze tip is dat u niet langer leent dan nodig is voor uw wensen.

De looptijd van uw lening bepalen

Hoelang verwacht u de auto te gebruiken? Om de meest verstandige looptijd van uw lening te bepalen, moet u rekening houden met verschillende factoren. Sommige punten zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen, maar de leenvorm kan ook een rol spelen voor de looptijd van uw lening.

Bestedingsdoel
Ten eerste moet u naar uw bestedingsdoel kijken. Wilt u bijvoorbeeld een persoonlijke lening gebruiken om een nieuwe auto te financieren dan wilt u uw lening wel afgelost hebben voordat dit product alweer aan vervanging toe is. Hoelang verwacht u de auto te gebruiken? Naast de verwachte levensduur van het product is het ook een belangrijke tip om op de economische levensduur te letten.

Maandlasten
Het kan aantrekkelijk klinken om voor een wat langere looptijd te kiezen, de maandlasten vallen immers lager uit bij een langere looptijd. Echter is dit voor meerdere redenen helemaal niet gunstig. Ten eerste moet u voor een langlopende lening op den duur meer betalen dan voor een kortlopende lening. Ten tweede nemen de kansen toe dat u na vervanging van het gefinancierde product nog steeds aan de oude lening vastzit. Heeft u de ruimte om maandelijks wat meer geld te missen, kies dan voor hogere maandlasten en een kortere looptijd.

Theoretische looptijd
Doorlopende kredieten bestaan uit een flexibele vorm van geld lenen met een theoretische looptijd. Tussentijds kan de rente van de lening toenemen, waardoor u maandelijks minder aflost en meer rente betaalt. Het is onze tip om hier van te voren rekening mee te houden. U kunt altijd beslissen hogere maandlasten te betalen of een deel van de lening vervroegd af te lossen om de lening op deze manier alsnog binnen de geplande looptijd af te lossen.

ABNA

Bij ABNA Kun je alles lezen en leren over o.a. lenen, wonen, sparen, verzekeren, beleggen, overlijden, erven en pensioen! Heb je zelf een vraag stuur je vraag in en wij gaan gaan kijken of wij er een stukje over kunnen schrijven!

Recente artikelen