Overzicht spaarrekeningen


Een gedetailleerd overzicht van de interessantste spaarrekeningen op de markt.

Inleiding – overzicht spaarrekeningen

Mensen gaan tegenwoordig op zoek naar verschillende mogelijkheden om geld te sparen. Allerhande interessante beleggingen kunnen er voor zorgen dat u op termijn over een aardige winst kunt beschikken, maar het nadeel is dat u bij dergelijke spaarvormen niet over uw zuurverdiende spaargeld kunt beschikken. Het is echter ook mogelijk om een gewone spaarrekening af te sluiten. Veel mensen denken dat een spaarrekening tegenwoordig geen geld meer in het laatje brengt, maar is dat wel zo? De meeste potentiële spaarders verdiepen zich te weinig in deze materie waardoor ze een compleet vertekend beeld krijgen van de werkelijkheid en dat is waar we u in dit artikel graag op willen wijzen.

De actuele rente op spaarrekeningen

Wanneer u van plan bent om een spaarrekening af te sluiten zult u natuurlijk vooral willen kijken naar de rente die u op de spaarrekening in kwestie wordt aangeboden. Er bestaan tegenwoordig heel wat verschillende spaarrekeningen die stuk voor stuk beschikken over hun eigen rentevoet. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met het verschil tussen bijvoorbeeld een gewone klassieke spaarrekening en een online spaarrekening. Bij deze laatste beschikt u dan wel over iets minder mogelijkheden, maar u kunt doorgaans rekenen op aanzienlijk meer rente. Een overzicht van de beschikbare spaarrekeningen krijgen is iets moeilijker, maar behoort ook tot de mogelijkheden. Vooral het vergelijken van spaarrekeningen is vanuit dat opzicht erg belangrijk.

Spaarrekeningen vergelijken is belangrijk

Wanneer u er voor kiest om een spaarrekening af te sluiten gaan we er vanuit dat u dit doet voor een langere periode. Niemand zal in januari bijvoorbeeld een spaarrekening afsluiten om deze vervolgens in maart al terug stop te zetten. Het vergelijken van spaarrekeningen is dan ook essentieel om er voor te zorgen dat u kunt rekenen op een mooie rente. Dit zal u sowieso ook stimuleren om meer geld op uw spaarrekening te plaatsen zodat u aan het einde van de rit kunt rekenen op een interessante rente. U kunt spaarrekeningen onder andere vergelijken op zogenaamde algemene vergelijkingssites, maar ook door het uitvoeren van manuele vergelijkingen aan de hand van de informatie die terug te vinden is op de websites van zogenaamde spaarbanken.

De standaard spaarrekening

Laat ons eerst even kijken naar de standaard spaarrekening. De standaard spaarrekening is een spaarrekening die zoals steeds bestaat uit een zogenaamde basisrente alsook een getrouwheidspremie. De basisrente van de spaarrekening is een rente die steeds kan gewijzigd worden. Het is bijvoorbeeld niet omdat de rente op uw spaarrekening op 1 januari 2% bedraagt dat, dat op 31 december nog steeds het geval is. Dit is wel het geval bij de getrouwheidspremie. Bij een standaard spaarrekening ligt de basisrente echter steeds hoger dan de getrouwheidspremie. Deze laatste wordt immers alleen verkregen op bedragen die minimum 12 maanden op uw spaarrekening hebben gestaan.

De getrouwheidsspaarrekening

De tweede soort spaarrekening wordt ook wel de getrouwheidsspaarrekening genoemd. In tegenstelling tot de standaard spaarrekening beschikt deze over een lagere basisrente en een hogere getrouwheidspremie. Dit heeft als voordeel dat u meer zekerheid heeft over de winst op uw spaarrekening, maar aan de andere kant vergroot dit ook het risico op (veel) verlies. Wanneer u bijvoorbeeld dringend nood heeft aan een bepaald geldbedrag en u deze van uw getrouwheidsspaarrekening afhaalt zult u de volledige opgebouwde getrouwheidspremie op dat bedrag verliezen. De getrouwheidsspaarrekening is dan ook enkel en alleen interessant voor spaarders die met zekerheid hun geld 12 maanden vast kunnen laten staan.

ABNA

Bij ABNA Kun je alles lezen en leren over o.a. lenen, wonen, sparen, verzekeren, beleggen, overlijden, erven en pensioen! Heb je zelf een vraag stuur je vraag in en wij gaan gaan kijken of wij er een stukje over kunnen schrijven!

Recente artikelen