Rood staan bij de bank? Duur geld lenen!


Een veel voorkomende vorm van geld lenen is het lenen door een krediet op de betaalrekening, het zogenaamde “rood staan”.
Dit wordt overigens door veel mensen niet als een geldlening ervaren maar meer als een faciliteit die zij hebben.
Men vergeet dan dat hier toch gewoon een stevige rente over betaald moet worden.

Wat kost rood staan?

Als u rood staat bij de bank moet u over iedere Euro die u rood staat rente betalen. U leent dit geld immers van de bank.
Als we de rente van de sites die de banken zelf op hun site aangeven op 15 februari 2013 dan hanteren zij op dit moment de volgende tarieven voor bedragen van tot en met € 1000,-:

Rabobank      JKP       15,0%
ABN AMRO   JKP       18,7%
ING                  JKP       13,9%

Het JKP staat voor het jaarlijks kosten percentage. Dat is wat u echt uiteindelijk betaald voor uw geldlening.
De percentage worden lager naarmate u meer leent, maar zijn nog altijd veel hoger dan bij de diverse andere aanbieders.
Zoals u kunt zijn is de oplossing voor een roodstand een enorm kostbare oplossing. Als u regelmatig debet staat kost u dit daarmee veel geld en sponsort u de eigen bank behoorlijk.
Het zal in veel gevallen voordeliger zijn om geld te lenen in een ander doorlopend krediet naast uw betaalrekening. Een bijkomend voordeel is dat het ook lastiger opnemen is van uw doorlopend krediet in veel gevallen. Hierdoor is de verleiding minder groot om opnames te doen.
De meest voordelige oplossing is en blijft natuurlijk gewoon geen geld lenen.
Als het echter toch eens nodig is, wees dan wel zo verstandig om een goede vergelijking te maken tussen de diverse aanbieders en zo min mogelijk terug te betalen.

tip: vergelijk leningen altijd op de totaal kosten! Let niet alleen op uw maandbetaling maar kijk ook wat u in totaal terug moet betalen aan uw lening

ABNA

Bij ABNA Kun je alles lezen en leren over o.a. lenen, wonen, sparen, verzekeren, beleggen, overlijden, erven en pensioen! Heb je zelf een vraag stuur je vraag in en wij gaan gaan kijken of wij er een stukje over kunnen schrijven!

Recente artikelen