Soorten spaarrekeningen


Een uitgebreide kennismaking met de verschillende soorten spaarrekeningen.

Inleiding – soorten spaarrekeningen

Wanneer u vandaag de dag op zoek gaat naar eenvoudige mogelijkheden om geld te sparen zult u merken dat er verschillende soorten spaarrekeningen voor handen zijn. Alvorens een spaarrekening af te sluiten is het dan ook altijd interessant om u even te verdiepen in de verschillende mogelijkheden die aangeboden worden. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een gewone spaarrekening met hoge basisrente af te sluiten, maar u kunt ook gaan voor een getrouwheidsspaarrekening waarbij de getrouwheidspremie de hoogste rente vertegenwoordigd. Welk soort spaarrekening u uiteindelijk zult verkiezen is sterk afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur.

Welke soorten spaarrekeningen bestaan er?

Naast de klassieke en online spaarrekening onderscheiden we ook twee soorten spaarrekeningen. In eerste instantie is er de gewone spaarrekening zoals we deze allemaal kennen. Deze spaarrekening is geschikt voor iedere spaarder en biedt u een interessante basisrente die wordt aangevuld met een kleine getrouwheidspremie. Wanneer u deze spaarrekening zou vergelijken met de zogenaamde getrouwheidsspaarrekening wordt al snel duidelijk dat u bij de gewone spaarrekening over meer vrijheid beschikt. Zelfs wanneer u een stukje van uw spaargeld opvraagt blijft de belangrijkste rente behouden. Bij een getrouwheidsspaarrekening is de hoogste rente de getrouwheidspremie. Vraagt u dan een stukje van uw spaargeld op, dan verliest u met andere woorden de belangrijkste en meest winstgevende rente.

Welke invloed heeft een online spaarrekening op mijn rente?

Eigenlijk is er nog een ander soort spaarrekening. Sinds enkele jaren hebben bepaalde banken er immers voor gekozen om een online of internet spaarrekening in het leven te roepen. Deze spaarrekening beschikt doorgaans over een hogere algemene rente dan de gewone klassieke spaarrekening. Ook bij de online spaarrekening heeft u de keuze uit een spaarrekening met een hoge basisrente of een hoge getrouwheidspremie. Ook voor deze vorm van spaarrekening geldt dat u vooraf moet proberen uit te maken of u van plan bent om uw geld minimum 12 maanden op een spaarrekening te laten staan of niet. Denkt u dat dit niet haalbaar is, dan wordt het zoals eerder reeds aangegeven aangeraden om uw spaargeld op een spaarrekening met hoge basisrente te plaatsen.

Spaarrekeningen vergelijken

Wanneer u er als spaarder over nadenkt om een (extra) spaarrekening te openen is het voor u natuurlijk uitermate belangrijk dat u zeker bent dat u een zo interessant mogelijke spaarrekening afsluit. Het is natuurlijk een feit dat we het aanbod aan spaarrekeningen van tegenwoordig absoluut niet meer kunnen vergelijken met het aanbod aan spaarrekeningen van vroeger. De steeds groter wordende concurrentie op vlak van spaarrekeningen brengt dan wel een aantal voordelen met zich mee, toch is het ook zo dat dit er voor zorgt dat nieuwe spaarders die nog geen kennis hebben van de financiële markt door de bomen het bos niet meer zien. Spaarrekeningen vergelijken is in dat opzicht dan eigenlijk nog de enige oplossing om er zo efficiënt mogelijk voor te zorgen dat u de beste spaarrekening kunt vinden en afsluiten.

Spaarrekeningen vergelijken is voor velen een helse opdracht. Toch valt dit uiteindelijk best wel mee. Oké, u zal er een beetje tijd in moeten investeren, maar aan de andere kant zorgt die extra tijd er wel voor dat u aan het einde van de rit kunt rekenen op een hogere winst. We kunnen u verzekeren dat het beetje extra tijd dat dan geïnvesteerd moet worden zeker zijn vruchten af zal werpen. Goed, spaarrekeningen vergelijken dus. Eigenlijk kan dit op twee manieren. De eerste mogelijkheid is de snelste en eenvoudigste. Wanneer u regelmatig gebruik maakt van het internet zult u waarschijnlijk wel reeds kennis hebben gemaakt met zogenaamde vergelijkingssites. Een vergelijkingssite is een website die een bepaald product kan vergelijken bij verschillende aanbieders. Dit geldt voor alledaagse producten, maar ook voor spaarrekeningen. Spaarrekeningen vergelijken is op deze manier zeker interessant, alleen kunt u nooit met zekerheid zeggen dat de uitkomst ook echt sluitend is. Niet iedere bank zal immers bij de vergelijkingssite zijn aangemeld.

Om bovenstaand probleem te voorkomen bij het vergelijken van spaarrekeningen kunt u er ook voor kiezen om manueel de verschillende mogelijkheden te vergelijken. Op deze manier beslist u geheel zelf welke banken en / of spaarrekeningen in aanmerking komen zodat het aan het einde van de rit ook veel eenvoudiger kiezen is. Uiteindelijk kan een klein beetje onderzoek u op dit vlak reeds leren welke banken op hun spaarrekeningen bijvoorbeeld de hoogste rente aanbieden. Let wel, hou bij het vergelijken van spaarrekeningen niet alleen rekening met de rente, maar bekijk ook de andere voorwaarden die er aan verbonden zijn.

ABNA

Bij ABNA Kun je alles lezen en leren over o.a. lenen, wonen, sparen, verzekeren, beleggen, overlijden, erven en pensioen! Heb je zelf een vraag stuur je vraag in en wij gaan gaan kijken of wij er een stukje over kunnen schrijven!

Recente artikelen