Studentenlening


Studentenleningen zijn korte of langlopende overeenkomsten tussen een financiele instelling en een student. Doordat het collegeld en andere studiekosten steeds hoger worden in Nederland gaan steeds meer studenten geld lenen. Door als student geld te lenen is het mogelijk om benodigde investeringen te doen zoals de aanschaf van een laptop voor de studie of om het maandelijks besteedbare inkomen aan te vullen. Een grote lening voor studenten afsluiten is niet verstandig maar soms is het onoverkomelijk.

Aanbieders leningen voor studenten

Er zijn verschillende mogelijkheden om als student geld te lenen:

De meeste studenten die geld lenen doen dat bij de IB groep. De IB groep geeft studenten in Nederland de mogelijkheid om onder gunstige voorwaarden een studentenlening aan te gaan. Deze lening is een aanvulling op de maandelijkse studiefinanciering. De IB Groep is onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en dit kan dus gezien worden als een lening van de overheid.
Het is mogelijk om als student geld te lenen bij een bank. Banken hebben verschillende mogelijkheden voor studenten om geld te lenen. Dit varieert van studentenkrediet tot een langlopende lening of hypotheek. De grote banken zoals de Rabobank, ABN Amro, ING, SNS en Fortis hebben speciale pakketten voor studenten die ook soms kredietfaciliteiten bevatten.
Studenten kunnen geld lenen bij kredietverstrekkers. Krediet verstrekkers zijn bedrijven die geld uitlenen tegen betaling van rente. De markt van kredietverstrekkers is op sommige punten erg ondoorzichtig en studenten zijn terughoudend om bij kredietverstrekkers geld te lenen. In vergelijking tot de IB groep is de rente bij kredietverstrekkers vaak hoger en zijn de mogelijkheden voor het afbetalen van de schuld strenger.

Lenen

Een bekende leningverstrekker in Nederland zei ooit “zoveel mensen, zoveel wensen”. Dit kan ook gezien worden als reden van het aantal verschillende leenvormen die er bestaan. De verschillende leenvormen verschillen van elkaar op het gebied van rente, looptijd, onderpand of het product waarvoor de financiering wordt aangevraagd. Op de onderstaande pagina’s zijn een aantal leenvormen voor studenten of andere mensen die op zoek zijn naar een lening uitgelicht:

Lening voor een Auto

Heb je interesse in een lening voor de auto? Dan wordt er ook wel gesproken over een autolening. Deze wordt afgesloten als financiering voor de auto. Steeds meer mensen lenen in ons land geld voor een auto, je kunt de auto ook financieren met een onderhandse lening ook via een autodealer kun je de aankoop financieren. Je kunt ook voor een uitgestelde betaling kiezen. Het is maar net waar jij de voordelen van inziet. Maar wanneer het over de autolening gaat dan heeft dat een aantal voordelen en ook nadelen. Het is dus aan jezelf wat het gaat worden, je moet de voordelen en de nadelen overwegen en dan zelf een keuze maken

De voordelen van de autolening zijn dat de rentetarieven aantrekkelijker zijn omdat deze als gemeengoed worden gezien. Daarnaast kunnen de tarieven ook vergeleken worden met een doorlopend krediet. Er zijn echter ook nadelen, de financiering kan namelijk via de autodealer veel voordeliger zijn en er is geen direct onderpand omdat een auto snel is afgeschreven. Het is dus een kwestie van tijd wat het voor jou gaat worden, weeg de voordelen en de nadelen even tegen elkaar af en maak een keuze. Je kunt ook een groot aantal aanbieders met elkaar vergelijken en daar een keuze tussen maken wat het gaat worden, waar zie jij de voordelen van in? Onderneem actie en zorg dat je zo min mogelijk rente betaalt voor de autolening en dan zie je hier al snel de voordelen van in!

Krediet op je Creditcard

Heb je wel eens gehoord over een credit card krediet? Als je een creditcard hebt, dan kun je tot een bepaald bedrag geld lenen. Als het dan over een credit card krediet gaat, dan gaat het over het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Als je deze leenvorm gaat kiezen dan kom je er al snel achter dat het een erg dure vorm is van geld lenen. Het is echter wel een eenvoudige manier van geld lenen, veel mensen gebruiken deze manier van lenen wanneer ze even geen geld op de rekening hebben staan. Maar gebruik jij je credit card voor veel en grote aankopen, dan kun je rekenen op hoge kosten. Veel mensen beschouwen een credit card als een creatieve vorm van geld lenen. Als je iets in het buitenland wilt kopen dan kun je hier ook gebruik maken van een credit card.

Let er wel op welke kosten er voor gerekend worden. Je leent natuurlijk een bedrag bij een instantie en dat geld moet ook weer terugbetaald worden met rente. Het klinkt allemaal wel erg leuk om een credit card krediet te hebben waarbij je veel geld kunt lenen, maar let ook op de voorwaarden. Sluit daarom niet zomaar een credit card af met een maximaal limiet, het gaat er eerst om dat je weet hoeveel rente je moet betalen voor een product. Kies hier daarom nu voor en reken uit wat het je gaat kosten, kies altijd voor een credit card krediet met een limiet zodat je niet over dat bedrag heen kunt gaan.

Doorlopend Krediet

Een doorlopend krediet is een lening waarbij een maximaal bedrag geleend kan worden. Dit bedrag wordt afgesproken aan de hand van je inkomen en er wordt ook gekeken of dat je nog andere leningen hebt lopen. Je kunt dan zelf beslissen hoeveel je van het doorlopend krediet op gaat nemen en wanneer je het bedrag af gaat lossen. Er is geen vaste looptijd, je kunt namelijk iedere keer geld opnemen en dan weer aflossen. Het geld dat is afgelost kan ook iedere keer weer opnieuw worden opgenomen. Dit is dan ook de reden dat er ook wel over een consumptieve lening wordt gesproken, er kan gekozen worden voor een aflossingsvrije variant, maar er kan ook worden gekozen voor een doorlopend krediet waarbij je continu een vast percentage af moet lossen.

Voordelen doorlopend krediet

De voordelen van een doorlopend krediet zijn als volgt, het is een erg flexibele manier van geld lenen. Je kunt geld opnemen, dat bedrag aflossen en dan weer opnieuw dat geld opnemen als je het weer nodig hebt. Daarnaast hoef je niet continu een nieuwe lening af te sluiten wanneer je weer geld wilt lenen. Er zijn ook nadelen bij een doorlopend krediet, je weet van te voren namelijk niet waar je aan toe bent. De rente staat niet vast, zij is variabel dus de rente die je moet betalen is iedere maand anders. Overweeg de voordelen en de nadelen en overweeg de keuze voor een doorlopend krediet.

Krediet bij de Bank

Op het moment dat je geld te kort komt en toch graag wat wilt kopen dan kan je een doorlopend krediet afsluiten. Op zo’n moment kan het lenen van geld heel handig zijn. Sommige producten wil je namelijk direct vervangen. Je kan hierbij denken aan een kapotte wasmachine of grote reparatie aan je auto. Bij een doorlopend krediet hoef je niet voor elke bijzondere situatie een aparte lening aan te vragen, maar kan je flexibel hiermee omgaan. Op het moment dat je vakantiegeld hebt gehad of een maand minder kosten maakt kun je direct op dit krediet aflossen. Voordat je een doorlopend krediet afsluit moet je jezelf de volgende zaken afvragen: Is het mogelijk om zelf een spaarpotje op te bouwen voor onverwachte kosten? Houdt je na aflossing van rente nog genoeg geld over om te leven? Wat is de looptijd van de lening? Wat is de hoogte van het gewenste krediet? Gebruik een doorlopend krediet bij voorkeur niet voor luxeproducten zoals een extra wintersportvakantie of een weekendje weg. Het is een manier om in onverwachte situaties je kosten te kunnen voldoen. Let op: Geld lenen kost geld!

Een flitslening is een mini lening

Wil je snel direct geld lenen, dan kan dat eenvoudig worden geregeld met een flitslening of mini lening. De naam geeft het eigenlijk al aan: in een flits heb je het geld op je bankrekening staan. Hierbij gaat het dan niet om grote bedragen, maar om maximaal een paar honderd euro. Zeer snel en gemakkelijk en bovendien direct beschikbaar. Een bijkomend groot voordeel van een flitslening is dat er geen BKR toetsing en ook geen BKR registratie plaats vindt. De reden hiervoor is dat het om kleine bedragen gaat, tot maximaal 1000 euro, en om korte looptijden, namelijk kleiner dan 3 maanden. Alle leningen groter dan 1000 euro en met een looptijd langer dan 3 maanden moeten namelijk wel worden geregistreerd bij het BKR in Tiel.

Een mini lening voor mini krediet

Deze vorm van snel geld lenen gaat via een sms. Hiervoor stuur je een sms naar de geldverstrekker met het verzoek om een klein bedrag te kunnen lenen en direct krijg je een sms terug met de voorwaarden voor de lening. Lees altijd eerst de voorwaarden goed door en druk dan pas op akkoord. Binnen 10 minuten het je vervolgens het geld op je rekening. Het wordt een mini lening genoemd om dat het hierbij om kleine bedragen gaat met een korte looptijd. Het zijn dus geen grote bedragen en het gaat ook niet om een looptijd van 30 jaar zoals bij een hypotheek. Nee, dit is precies het tegen over gestelde, maar wel zeer handig als je even wat meer geld moet hebben.

Wanneer sluit je een flitslening af?

In de meeste gevallen wordt een flitslening afgesloten in situaties met onverwachte rekening voor bijvoorbeeld reparaties aan een auto of een GSM abonnement wat onverwachts duurder uitvalt. Maar ook bij overige financiële tegenvallers, als je even geen geld hebt, een spontane aankoop wilt doen of gezellig een avondje met vrienden wilt stappen en je daarbij even wat geld te kort komt. Het maakt eigenlijk niet uit wat de reden is, je kunt ten allen tijde, wanneer je maar wilt, op elk moment van de dag een flitslening afsluiten. Maar, weer er altijd goed op verdacht dat je de rekening ook weer op tijd moet kunnen terug betalen.

Wanneer moet je terugbetalen?

De meeste aanbieders hanteren een duidelijk termijn van bijvoorbeeld 21 of 45 dagen. Binnen dat aantal dagen moet dus het gehele bedrag inclusief kosten zijn terug betaald. Eerder mag natuurlijk ook. Het gaat hier dus echt om kleine bedragen die je voor een hele korte tijd nodig hebt. Wat er ook gebeurt, zorg er altijd voor dat je op tijd terug betaald, want anders is de kans op een eventuele volgende flitslening ook heel klein geworden en raak je de mogelijkheid om geld te lenen zonder BKR ook kwijt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als je je leningen altijd op tijd terug betaald, kun je ook altijd gemakkelijk en snel weer geld lenen mocht dat nodig zijn.

Jongeren Krediet

Wil je een goedkoop krediet afsluiten? Maar bent je aan het twijfelen hoe je dat moet doen en hoe het in zijn werk gaat? Dan is het belangrijk dat je weet wat voor krediet je af wilt sluiten en natuurlijk gaat vergelijken. Want er zijn veel verschillende prijzen in het nemen van een krediet! Er zijn verschillende soorten krediet, te denken aan een doorlopend krediet, een persoonlijke lening, rente krediet, spaar krediet, WOZ krediet, tweede hypotheek, Financial lease of een zakelijk krediet.

Allereerst heeft elk krediet zijn eigen tarieven en voorwaarden, deze kunnen per aanbieder sterk verschillen. Daarom is het vergelijken van kredieten onderling erg belangrijk! Dit is zowel belangrijk bij de krediet aanvraag, als bij het oversluiten van het krediet.

Een voordelig krediet bestaat voor een groot deel uit de rente die je ontvangt, maar ook uit andere voorwaarden. Hierbij zou je kunnen denken aan een overzicht van de maandelijkse kosten en de balans die wordt aangegeven tussen de rente en de voorwaarden. Deze zijn voor iedereen uniek!

Je hebt ook een consumptief krediet. Dit is een verzamelnaam voor alle kredieten. Bij dit consumptief krediet kun je twee kanten uit, namelijk een Persoonlijk krediet, waarbij het gaat om een vaste looptijd en kredietrente en een doorlopend krediet, ook wel flexibel krediet genoemd, deze heeft een variabele rente.

Zoals je kunt zien zijn er volop mogelijkheden om een krediet af te sluiten. Tegenwoordig zijn er ook mogelijkheden om online een krediet af te sluiten, hiervoor zijn geen extra kosten verbonden en is dus ook blijvend goedkoop!

Kopen op afbetaling

Veel Studenten hebben wel eens iets gekocht bij een postorderbedrijf. Winkelen bij een postorderbedrijf is snel en makkelijk. Daarnaast is de winkel nooit gesloten. Ideaal dus in een 24-uur maatschappij. Winkelen bij een postorderbedrijf kent veel voordelen. Er is ook helemaal niets mis mee, tenzij je kiest voor kopen op afbetaling. Wie kiest voor kopen op afbetaling sluit eigenlijk een lening af met over het algemeen een zeer hoog rentepercentages. Leenrentes van 16% zijn zeker geen uitzondering bij postorderbedrijven. Denk daarom twee keer na voordat je besluit om je nieuwe wasmachine in termijnen te betalen.

Persoonlijke Lening afsluiten

Een persoonlijke lening is de lening om in een keer een bedrag op te kunnen nemen. De rente, het te betalen termijnbedrag staat vast. Dit zorgt voor jou voor duidelijkheid. Vaak is de looptijd tussen de 6 en de 12 maanden, maar dit kan variëren per aanbieder. Dit is afhankelijk van het bedrag dat je gaat lenen en de afspraken die vastgelegd worden in de overeenkomst. Er is echter weinig vrijheid bij een persoonlijke lening, je kunt namelijk wel vervroegd aflossen maar dan moet je er extra geld (boete) voor betalen. De aanbieder mist hierdoor rente en daarom moet je een extra bedrag betalen voor de vervroegde aflossing. Je kunt niet meer geld opnemen, dan het bedrag dat is afgesproken bij het afsluiten van de persoonlijke lening.

Er zijn een aantal voordelen van een persoonlijke lening, je krijgt niet te maken met wijzigingen, omdat alles vast wordt gelegd: het bedrag dat je leent, de rente en de looptijd van de lening. Houd jij je aan deze afspraken dan zijn er geen verrassingen te verwachten. Daarnaast is het een aantrekkelijke vorm van lenen omdat het maar een eenmalige lening is. Er wordt vaak voor een persoonlijke lening gekozen wanneer men een auto aan gaat schaffen. Maar er zijn ook nadelen, er is weinig flexibiliteit en vroegtijdig aflossen wordt bestraft met een boete. Daarnaast is de rente van een persoonlijke lening net wat hoger dan een doorlopend krediet. Toch kan het voor jou de beste keuze zijn. Ontdek daarom nu de voordelen en de nadelen in de praktijk en weeg deze tegen elkaar af. Dan kies je bewust.

Rood staan op je studentenrekening

Het rood staan op een betaalrekening is een veel voorkomende manier van geld lenen door studenten. Soms overkomt het je dat je een keer rood staat, maar als dit voor langere tijd is of structureel het geval is dan moet je hier wat aan doen. Dit heeft namelijk gevolgen voor je financiële situatie. Het kan zijn dat je ineens rood staat op een betaalrekening, dit kan in sommige gevallen weleens gebeuren, wanneer er zomaar wat van de rekening is afgeschreven, waarop jij niet had gerekend. Dit is dan ook geen grote ramp, als je het maar weer snel aan kunt vullen met bijvoorbeeld je netto salaris dat binnenkort weer wordt bijgeboekt. Maar wanneer je langere tijd rood staat kan het zijn dat je veel geld moet betalen. Je moet namelijk rente betalen over het bedrag dat je rood staat. Voor een paar euro betaal je niet zoveel maar als het over duizenden euro’s gaat dan kun je veel rente moeten betalen.

Het is goed om in de gaten te houden of dat je rood staat. Als dit zo is probeer het dan zo snel mogelijk aan te vullen, of maak opnieuw een lijstje van de vaste lasten en kijk waarom je alweer rood staat. Wellicht zijn je lasten te hoog opgelopen, doe er wat aan! Het rood staan op een betaalrekening is natuurlijk voor jezelf geen pretje, maar als je weet hoeveel rente je hiervoor moet betalen word je helemaal niet vrolijk. Onderneem daarom zo snel mogelijk actie als je ziet dat je rood staat, dan kost het je namelijk zo min mogelijk geld. Voor het rood staan op een studentenrekening wordt vaak een veel hogere rente gerekend dan bij andere leenvormen.

Studielening

Studenten hebben vaak geen vaste baan, maar wel hoge kosten. Ze moeten bijvoorbeeld kosten als boeken, studiegeld en vaak de huur van een kamer zelf betalen. Hierdoor kunnen de kosten van een lening al snel hoog oplopen. Je wil als student natuurlijk niet op straat staan omdat je even de huur niet kunt betalen. Dit kan voorkomen doordat je even hoge studiekosten hebt gehad. Dit kan iedereen overkomen alleen kunnen studenten vaak geen geld lenen. Vaak wordt een salarisstrookje gevraagd voor het afsluiten van een lening. Een student heeft vaak geen salarisstrookje en dit maakt het lastig om een lening af te sluiten. Bij sommige financieringsmaatschappijen is het voor studenten mogelijk een speciale studielening af te sluiten.

Waarom lenen?

Je kunt een studielening niet alleen gebruiken voor tijdelijk geld, maar ook om je dromen waar te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een master volgen in het buitenland? Of een extra studie volgen tijdens je huidige studie. Met een studentenlening is het mogelijk om de extra kosten voor studenten te betalen. Een studentenlening wordt vaak met een studiefinanciering als onderpand genomen. Als je een lening niet meer kan terugbetalen dan ontvangt de bank de inkomsten van je studiefinanciering. Op deze basis kan je als student snel geld lenen zonder een vaste baan. Met de snelle geldlening kan je als student je dromen waarmaken en bijvoorbeeld die fantastische studiereis maken.

Een studentenlening wordt afgesloten voor een bedrag die je zelf kunt uitkiezen. De rente is vaak variabel, maar met de huidige rentestanden kan je voor weinig geld een lening afsluiten. De kosten van een lening zijn uiteindelijk een stuk lager dan je van te voren had verwacht. Vooral als je online een studentenlening afsluit kan je flink besparen op de kosten van je lening.

Studielening afsluiten

Een studielening afsluiten kan op verschillende manieren. Je kunt een geldlening afsluiten in de vorm van een eenmalige lening of in de vorm van een krediet. Als je tijdelijk gaat studeren in het buitenland dan kan een studentenkrediet de ideale oplossing zijn. Met een studentenkrediet kan je zelf bepalen wanneer je geld opneemt en hoeveel geld je opneemt. Als je vervolgens je krediet aan het aflossen bent dan kan je bovenop het doorlopend krediet weer opnieuw geld lenen. Je kunt zo meerdere bedragen lenen met een studentenlening. Dit is ideaal tijdens een studiereis als je bijvoorbeeld een tijdje in het buitenland verblijft. Een studiefinanciering alleen is vaak niet genoeg. Gelukkig kan je met een studentenlening als nog de reis van je dromen maken en eventueel een extra papiertje verdienen tijdens je opleiding. Zo wordt je studentenlening ineens veel meer geld waard dan de kosten voor de lening met een variabele rente. Je kunt kijken voor de mogelijkheden van een studentenlening bij de bank of een online financieringsmaatschappijen. Je kunt het beste specifiek zoeken op studentenlening omdat lang niet alle banken de mogelijkheid geven om een online lening af te sluiten als student.

Tweede Hypotheek

Wil je je eigen woning gaan verbouwen, maar beschik je niet over de financiële middelen? Wellicht kan een tweede hypotheek uitkomst bieden. Met een tweede hypotheek verander je bakstenen in geld, oftewel de overwaarde van je woning wordt in geld omgezet. Een tweede hypotheek is niets anders dan een extra lening op hetzelfde onderpand. De eerste hypotheek op de woning blijft dan ook gewoon van toepassing.

Het is verstandig om voordat je een tweede hypotheek gaat afsluiten bij je huidige hypotheekverstrekker te informeren naar de mogelijkheden. Over het algemeen is het afsluiten van een tweede hypotheek voordeliger bij je huidige kredietverstrekker. Daarnaast staan banken vaak niet te springen om een tweede hypotheek af te sluiten. Dit komt omdat de verstrekker van de eerste hypotheek bij gedwongen het eerste recht heeft op terugbetaling.

Voor- en nadelen tweede hypotheek

Een tweede hypotheek kent een aantal voordelen ten opzichte van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Als de lening wordt gebruikt voor het verbouwen, aankopen of onderhoud van jouw hoofdverblijf, dan is de rente fiscaal aftrekbaar. Dit kan dus erg gunstig zijn. Daarnaast zijn er ook een aantal nadelen te benoemen. Zo kost het afsluiten van een tweede hypotheek aardig wat tijd en geld. Bereken de kosten hiervan op Hypotheekberekenen.nl. Je zal namelijk opnieuw naar de notaris moeten en er dienen afsluitkosten betaald te worden. Vanwege de kosten is een tweede hypotheek met name aantrekkelijk als je een wat groter geldbedrag wenst te lenen. Een tweede hypotheek wordt vooral afgesloten als mensen besluiten om hun woning te gaan verbouwen. Dit heeft te maken met het fiscale aspect.

WOZ Krediet

Vaak wordt een WOZ krediet vergeleken met een doorlopend krediet. veel aspecten lijken ook wel op elkaar maar er zijn wel degelijk een aantal verschillen. Er wordt voor een WOZ krediet gekozen wanneer een verbouwing aan de woning nodig is of wanneer er voor langere tijd extra bestedingsruimte nodig is. Het kan zijn dat van te voren het bedrag dat je nodig hebt niet bekend is, maar dat is geen probleem. Er wordt namelijk een kredietlimiet afgesproken aan de hand van je inkomen en de betaalverplichtingen die je hebt. Dit is wat anders dan een hypothecaire lening. Je krijgt hierdoor een beeld van je huidige situatie en wat je mogelijkheden zijn. Je kunt tot een bepaald bedrag geld opnemen en ook aflossen.

Je betaalt alleen de rente over het bedrag dat je op hebt genomen. Dit is dan ook de reden dat het voor veel mensen interessant is om hier gebruik van te maken. Iedere maand betaal je bij een WOZ krediet aan aflossing, vaak is dat een percentage van 2 procent van het kredietlimiet. De looptijd is hierbij niet bekend omdat je geen idee hebt wat je gaat lenen. Er wordt vaak voor een WOZ krediet gekozen wanneer het gaat om het investeren op de langere termijn. Voor het lenen van een auto is een WOZ krediet geen geschikte oplossing, het gaat dan over het lenen van een bedrag voor een bepaalde tijd en een WOZ krediet is meer geschikt voor onbepaalde tijd.

Lenen bij de IBgroep

Een studie is niet goedkoop en daarom gaat de Nederlandse overheid uit van 3 partijen die meebetalen aan de bekostiging van je studie: je ouders, de overheid en natuurlijk jijzelf. De overheid verzorgt een basisbeurs, ook wel bekend als studiefinanciering. Daarnaast wordt er van je ouders een bijdrage verwacht in de studiekosten. Mochten je ouders dit niet kunnen betalen, dan kan de overheid hieraan bijdragen met een aanvullende beurs. Tenslotte kun je zelf meebetalen aan je studie, dit kan je doen door een bijbaan te zoeken of part-time te gaan werken of door een studentenlening aan te vragen.

Studiegeld betalen met een lening

Je kan bij de overheid op een aantrekkelijke manier geld lenen als student. Het is goed om je te realiseren dat je de studentenlening bij de IB groep na je studie inclusief rente moet terugbetalen. Een lening van de IB groep heeft een relatief lage rente. De rente voor een studentenlening is voor 2012 vastgesteld op 1,39%. Dit rentetarief wijzigt jaarlijks zolang je nog recht hebt op een lening of prestatiebeurs. Stop je met studeren, dan wordt de rente telkens voor 5 jaar vastgesteld.

Bereken hoeveel je moet lenen bij de IBgroep

De hoogte van je studenten lening bij de IBgroep mag je zelf bepalen. Kijk hierbij goed wat je nodig hebt en maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. De maximale lening van een student in 2012 is vastgesteld op 853,16 per maand. Dit is wat je van de IB groep kan lenen. Het is goed om te weten dat je de hoogte van je studentenlening bij de IB groep maandelijks kan wijzigen. Mocht je tijdelijk geld nodig hebben kan je ook besluiten om enkele maanden geld te lenen bij de IB groep. Na afloop van deze periode kan je de lening weer aanpassen naar een nullening.

Aflossen studentenlening aan de IBgroep

Na afloop van je studie moet je de lening terugbetalen aan de overheid. DUO neemt met je contact op over het maandelijkse bedrag dat je moet gaan terugbetalen. Minimaal moet je maandelijks €45,41 gaan terugbetalen van je lening. Mochten er problemen ontstaan met het terugbetalen van je studentenlening, dan heeft de overheid diverse regelingen om tijdelijk minder of zelfs helemaal niets van je studieschuld af te lossen.

ABNA

Bij ABNA Kun je alles lezen en leren over o.a. lenen, wonen, sparen, verzekeren, beleggen, overlijden, erven en pensioen! Heb je zelf een vraag stuur je vraag in en wij gaan gaan kijken of wij er een stukje over kunnen schrijven!

Recente artikelen