Studentenzorgverzekering


Basispakket studenten zorgverzekering

Iedere Nederlander dient minimaal een basispakket voor de zorgverzekering te bezitten, dus ook studenten. Maar wat zit er nu in het pakket en wat houdt dit nu precies in? Het basispakket van zorgverzekering is ervoor om veelgebruikte zorg van de Nederlanders te vergoeden. Medische zorg is duur en een zorgverzekering neemt u dan ook de kosten van de zorg uit handen, u betaald maandelijks een vast bedrag en bent dan verzekerd voor de basiszorg in Nederland. In veel situaties is een basisverzekering voor studenten alleen voldoende. Dit komt doordat studenten jong zijn en daardoor percentueel minder behoefte hebben aan zorg. Wat de basiszorg precies inhoudt verschilt per zorgverzekeraar, het is dan ook belangrijk dat u goed de polisvoorwaarden van uw verzekeraar doorleest om zo op de hoogte te zijn wat voor zorg er wel en welke zorg er niet vergoed wordt. Uiteraard kunt u altijd een aanvullende zorgverzekering afsluiten om zo ook voor zorg die buiten het basispakket valt verzekerd te zijn. In de polisvoorwaarden leest u ook meteen uw eigen risico, het is belangrijk om te weten dat dit niet geldt voor de zorg die de huisarts u biedt. Alle bezoeken en medische verrichtingen van de huisarts vallen onder de basisverzekering en u betaald nooit een eigen risico voor deze vorm van zorg. Dit kan anders zijn voor de medicijnen die worden voorgeschreven door de huisarts. De meeste medicijnen worden vergoed door de basisverzekering maar het kan ook voorkomen dat u voor een aantal soorten medicatie een eigen bijdrage moet betalen. Zo dient u voor slaap- en kalmeringsmiddelen een eigen bijdrage te betalen, ook dit treft u weer in de polisvoorwaarden aan.

Iedere student heeft minimaal een basispakket

Voor elke Nederlander is het basispakket zorgverzekering beschikbaar, het is zelfs een verplichting een verzekering voor de zorg te hebben. Verzekeraars mogen ook niemand weigeren voor de basisverzekering. Vergelijk daarom goed de verschillende aanbieders met elkaar om zo de goedkoopste verzekeraar te vinden. Elke verzekeraar hanteert weer aparte voorwaarden en vergoedingen. Als u een man bent hoeft u uiteraard geen zwangerschapszorg, door goed de tijd te nemen en de voorwaarden van de verzekeraars goed te bestuderen kunt u maandelijks veel geld besparen en dat is iets wat voor iedereen aantrekkelijk is. Een student moet nou eenmaal op de kosten letten en daarom is het verstandig jaarlijks goed je zorgverzekeraar te evalueren. Overstappen naar een andere studentenverzkering kan tot wel tientallen euro’s per maand besparen. Dit kan je doen via bijvoorbeeld indipender.nl. Het basispakket zorgverzekering kan dan wel verplichting zijn maar het geeft ook een gerust gevoel, je kunt namelijk bij twijfel over je gezondheid altijd een huisarts bezoeken zonder daarvoor op hoeven te draaien voor de kosten.Het leven als student is al duur genoeg, een dure zorgverzekering is dan ook wel één van de laatste dingen waar je op zit te wachten. Ook gelden voor studenten andere prioriteiten dan voor de doelgroep bejaarden. Het is dan ook belangrijk dat de studentenzorgverzekering daarbij aansluit, er zijn dan ook een aantal verzekeraars die een zorgverzekering aanbieden alleen voor studenten. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om de maandelijkse kosten laag te houden. Dit kan onder andere door het verhogen van eigen risico, aangezien studenten vaak jonge gezonde mensen zijn is dit een veel gekozen optie. Veel studenten kiezen alleen voor een basisverzekering en besparen kosten door geen aanvullende verzekeringen af te sluiten, als je over een goed en gezond gebit beschikt dan is een aanvullende tandartsverzekering vaak een overbodige luxe. Bedenk dus goed wat je wel en niet nodig hebt, dit kan zo enkele tientallen euro’s per maand schelen. Onderzoek leert ons dat veel studenten oververzekerd zijn en vaak voor een uitgebreidere dekking kiezen dan voor een lage premie. Ons advies is dan ook om goed te kijken naar welke zorg je nodig denkt te hebben en de verzekering daar op af te sluiten.

Goedkope zorgverzekering voor studenten

Ben je een student dan is in veel gevallen een zorgverzekering voordeliger dan voor overige Nederlanders. Aangezien studenten jonge mensen zijn en over het algemeen gezond zijn bieden verzekeraars vaak kortingen. Zorg dat je er gebruik van maakt en laat weten aan de verzekeraar dat je een student bent. Daarna ga je kijken naar de dekking die het beste bij je past, je weet zelf het beste hoe je eigen fysieke gesteldheid is en kunt daar de behoeften zoals fysiotherapie op afstemmen. Bij een studentenzorgverzekering kan ze zelf de hoogte van het eigen risico bepalen. Het eigen risico is minimaal 350 euro en dit heeft invloed op je verzekeringspremie. Het uitzoeken en vergelijken van zorgverzekeringen kan even wat tijd in beslag nemen maar de besparingen die het oplevert zijn het zeker waard. Jij kunt je geld ook vast beter besteden dan onnodig maandelijks teveel te betalen aan een zorgverzekering.

Aanvullende Zorgverzekering voor studenten

Het is vaak rede tot twijfel, de aanvullende zorgverzekering. Het zorgt maandelijks voor extra kosten en u kunt zich dus misschien afvragen of u deze wel nodig bent. Laten we even kort de aanvullende zorgverzekering uitleggen, dit is een verzekering naast de verplichte basisverzekering voor de zorg. De aanvullende verzekering is niet verplicht en verzekerd u tegen zaken die niet in het basispakket zitten. Verschillende verzekeraars hebben dan ook de mogelijkheid zodat uzelf de zorg kunt bepalen die in de aanvullende verzekering komt te zitten. U kunt hierbij dan denken aan extra tandartszorg, diverse therapieën of bezoeken aan kuuroorden. Er is vaak de opvatting dat gezonde mensen geen aanvullende zorgverzekering nodig hebben, dit is echter niet helemaal waar. Als voorbeeld kunnen we een persoon geven die veel en intensief sport, de kans op blessures is bij deze persoon groter en een aanvullende verzekering op het gebied van fysiotherapie kan dus raadzaam zijn. Gaat u vaak op vakantie of weekendjes weg, dan kan een aanvullende verzekering voor zorg in het buitenland goed voor u zijn. U ziet het, de aanvullende zorgverzekering is dus zeker een zaak waar u goed over na moet denken en dus niet per definitie een verzekering voor ‘zieke of zwakke’ Nederlanders.

Aanvullende zorgverzekering afsluiten

Het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering gaat eenvoudig en snel bij uw eigen verzekeraar, wel is het raadzaam om de aanvullende verzekering net zoals de basisverzekering jaarlijks te evalueren. Dit aangezien de kosten van de verschillende onderdelen in de zorg bij de meeste verzekeraars verschillen. Vergelijkt en bekijkt u de verzekeraars kritisch met elkaar, de zorgverzekering is immers een maandelijks terugkerende kostenpost. Kunt u deze kosten verminderen dan kan u dat op jaarbasis flink gaan schelen en dat is uiteraard mooi meegenomen. Om te bepalen of u een aanvullende zorgverzekering nodig heeft dient u de kans op de aanvullende zorg eerst te bepalen. Heeft u een slecht gebit, of heeft één van uw kinderen binnenkort een beugel nodig? Het zijn maar enkele voorbeelden waarbij een aanvullende zorgverzekering van pas kan komen. Het is dan wel een maandelijks terugkerende kostenpost maar de kosten van bijvoorbeeld een beugel zijn erg hoog en een aanvullende zorgverzekering is dan ook zeer aan te raden. Het basispakket wordt immers steeds meer ‘uitgekleed’ en u weet zelf waarschijnlijk wel dat zorg duur is, met een aanvullende zorgverzekering komt u dan nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Eigen risico studenten zorgverzekering

In dit artikel gaan we in op het eigen risico voor de zorgverzekering, want wat houdt het eigen risico precies in en heeft het invloed op uw premie? Om te beginnen willen we graag benadrukken dat het eigen risico geldt voor iedere Nederlander. Er zijn plannen van het kabinet om het eigen risico met ingang van 2014 inkomensafhankelijk te maken, dus mensen met een laag inkomen betalen dan ook minder eigen risico dan Nederlanders met een hoger inkomen. Op dit moment is het eigen risico nog voor iedereen gelijk, in 2013 is dit € 350,00 bij personen boven de achttien jaar. Het eigen risico geldt niet voor kosten bij de huisarts, verloskundige zorg en de kraamzorg, deze kosten krijgt u altijd vergoed. Er zijn echter Nederlanders die recht hebben op compensatie voor de verhoging van het eigen risico. Zo kunnen mensen met een laag inkomen een hogere zorgtoeslag tot maximaal € 115,00 per persoon krijgen. Een kleine groep Nederlanders heeft ook nog recht op compensatie van het eigen risico, dit zijn bijvoorbeeld mensen met een chronische ziekte. Behoort u niet tot deze groepen Nederlanders dan is het eigen risico voor u dus € 350,00, dit is bij alle verzekeraars ook gelijk.

Invloed eigen risico op premie zorgverzekering

Nu vraagt u zich misschien af of het eigen risico ook invloed heeft op uw eigen premie, dit kan wel zo zijn maar alleen als u het eigen risico verhoogd. Bent u goed gezond en bent u bereid een hoger eigen risico te betalen dan kan de maandelijkse premie bij veel verzekeraars worden verminderd. Bereken de invloed op de premies op http://www.goedkoopste-zorgverzekering.net/. Houdt u er echter wel goed rekening mee dat u op het moment dat u zorg nodig bent u dan wel meer moet gaan betalen. Bent u hiertoe bereid dan kan dit een goede manier zijn om uw maandelijkse premie te gaan verlagen, overigens is het verhogen van de premie iets wat het hele jaar door mogelijk is. U kunt dus gerust eerst een verzekeraar kiezen en pas later aangeven dat u het eigen risico wenst te verhogen, doorgaans kan dit met 100, 200, 300, 400 en 500 euro. Het eigen risico is nu eenmaal een noodzakelijk kwaad waar u niet aan ontkomt, het is in ieder geval goed om te weten dat u altijd naar de huisarts kunt gaan met medische klachten, de kosten hiervan zullen nooit op uw eigen risico verhaald worden.

ABNA

Bij ABNA Kun je alles lezen en leren over o.a. lenen, wonen, sparen, verzekeren, beleggen, overlijden, erven en pensioen! Heb je zelf een vraag stuur je vraag in en wij gaan gaan kijken of wij er een stukje over kunnen schrijven!

Recente artikelen