Tandarts salaris


In dit artikel behandelen we het tandarts salaris, wat een tandarts voor werkzaamheden verricht en wat voor opleiding je moet doen om een tandarts te worden. Een tandarts salaris ligt gemiddeld rond de €7000 bruto per maand.

Een tandarts is iemand die het gebit van mensen controleert en waar nodig ingrijpt als er bijvoorbeeld gaatjes zijn. Ook adviseert een tandarts of je een beugel nodig hebt om een mooi gebit te krijgen. Wanneer je een beugel nodig hebt stuurt hij je meestal door naar een orthopeed. Dit is iemand die gespecialiseerd is in het menselijk gebit met nadruk op het plaatsen/adviseren van een beugel. Je hebt verschillende soorten beugels, die lees je hieronder:

  • Blokbeugel;
  • Slotjes beugel;
  • Buitenboord beugel.

Een tandarts salaris is vergelijken met het salaris van een orthopeed ongeveer gelijk.

Wat moet je doen voor een tandarts salaris?

Voordat je een tandarts salaris krijgt moet je wel tandheelkunde hebben gestudeerd, dit is een universitaire studie. Om deze studie te doen heb je minimaal VWO nodig om aan deze studie te beginnen. Het is wel mogelijk om vanaf het HBO door te stromen naar de studie tandheelkunde. Je moet dan sowieso je propedeuse te hebben gehaald of je studie hebben afgerond om aan tandheelkunde te studeren. Zo blijkt wel dat je moet hebben gestudeerd voor een tandarts salaris.

De voornaamste taak voor een tandarts salaris is het controleren op gaatjes in het menselijk gebit. Gaatjes krijgt men als bacteriën uit voedsel achterblijft op het gebit van de mens. Maar dat poets je normaal toch weg? Inderdaad, dat gebeurd in de meeste gevallen wel. Wanneer er toch wat bacteriën achterblijven op het gebit dan kunnen die bacteriën veranderen in zuur bacteriën waarna zij zogenaamde gaatjes kunnen veroorzaken. Wanneer je deze gaatjes laat zitten kunnen je tanden wegrotten. Een gaatje doet in de meeste gevallen pijn, want de bacteriën kunnen de zenuwen hebben geraakt. Het is de taak van de tandarts om deze gaatjes te verhelpen, dat doet hij meestal door het gaatje op te vullen waarna je geen last maar hebt.

Tandarts salaris in verschillende dienstverbanden

Een tandarts kan op zich zelf beginnen maar kan ook in dienstverband werken. In dienstverband is een tandarts salaris lager dan wanneer je voor jezelf begint.  Wanneer een tandarts voor zich zelf begint verdient ligt een tandarts salaris rondom €98.000 bruto per jaar. Dit is een gemiddelde want iedere tandarts is anders en heeft verschillende tarieven en aantal klanten.
Wanneer een tandarts in dienstverband werkt ligt een tandarts salaris rondom de €3250 en €5185 bruto per maand. Dit is ook een gemiddelde want de iedere tandartspraktijk is anders.

Er komt veel bij kijken wanneer je een eigen tandartspraktijk gaat openen. Zo moet je klanten krijgen en onderhouden, administratie bijhouden en alle andere bijkomende zaken. Wanneer je zeker weet dat je een eigen tandartspraktijk wilt beginnen moet je ook verschillende certificaten hebben want je kan niet zomaar een tandartspraktijk beginnen. Wel verhoog je hiermee je tandarts salaris.

Ook moet een tandarts zich aanmelden bij de zorgverzekering want in de meeste gevallen betalen klanten niet direct een tandarts maar gebeurd dat via de zorgverzekering.

Al met al kun je met het beroep redelijk veel verdienen. Een tandarts salaris ligt dan gemiddeld rond de €7000,00 bruto. Wel moet je een universitaire studie hebben gevolgd om daadwerkelijk tandarts te worden. Je kunt er voor kiezen om een eigen tandartspraktijk te beginnen maar het is ook mogelijk om tandarts te worden die in dienstverband werkt. Een tandarts die een eigen praktijk heeft verdient logischer wijs ook meer dan een tandarts die in dienstverband werkt.

ABNA

Bij ABNA Kun je alles lezen en leren over o.a. lenen, wonen, sparen, verzekeren, beleggen, overlijden, erven en pensioen! Heb je zelf een vraag stuur je vraag in en wij gaan gaan kijken of wij er een stukje over kunnen schrijven!

Recente artikelen