Wat is een WIA verzekering?


Arbeidsongeschikt verklaard worden komt helaas steeds vaker voor. Door een ongeluk of operatie kan men niet meer goed werken en zal men arbeidsongeschikt verklaard worden. Dit is zeer vervelend voor de werknemer en de werkgever. De werknemer kan zelf niet meer werken en dus krijgt deze geen inkomen. De werkgever kan de werknemer niet meer inzetten voor werk, dus verliest mankracht. Gelukkig voor de werknemer is er de WIA verzekering. Deze verzekering helpt de werknemer om gewoon een inkomen te krijgen, ondanks dat men arbeidsongeschikt verklaard is.

Wanneer een werknemer langer dan twee jaar ziek blijft, en dus arbeidsongeschikt is tijdens deze periode, dan kan deze werknemer een uitkering aanvragen. De WIA verzekering is een middels waarmee de werkgever kan zorgen dat haar werknemers nog steeds een goed inkomen krijgen, ook wanneer zij arbeidsongeschikt verklaard worden. Wanneer de werknemer niet meer kan werken, dan wordt de WIA verzekering in werking gesteld. De werknemer zal dan, in de periode dat deze niet kan werken, nog steeds een maandelijks bedrag krijgen. Dit zal de werknemer helpen om niet in financiële problemen te zitten. Vooral in een tijd waarin men met ziekte te maken heeft, kan dit een hart onder het riem steken.

Een werkgever kan ervoor kiezen om het inkomen van de werknemers te laten verzekeren. Vaak wordt hier gebruik gemaakt van de collectieve WIA verzekering, waarbij al het inkomen van alle werknemers voor een bepaald percentage verzekerd zal worden. Dit wordt vaak voor 10, 15 of 20 procent gedaan. Dit helpt om, wanneer een werknemer problemen heeft, nog steeds een inkomstenstroom te generen voor deze werknemer. Ook wanneer er meerdere werknemers tegelijk ziek zijn, kan men gebruik maken van de WIA verzekering, omdat er gekozen is voor de collectieve verzekering.

Een bepaald percentage van het normale loon wordt uitgekeerd bij de WIA verzekering. Dit betekent dus wel dat de werknemer er financieel lichtelijk op achteruit zal gaan. Doordat er niet meer gewerkt wordt, zal het inkomen vanzelfsprekend afnemen. Afhankelijk van de WIA verzekering die afgesloten is door de werknemer, zal de werknemer het bepaalde percentage maandelijks ontvangen. Gemiddeld zal dit voor een werknemer 70% bedragen, maar sommige werkgevers kiezen ervoor om maandelijks meer aan verzekering af te sluiten waardoor de maandelijkse uitbetaling voor de zieke werknemer ook hoger zal uitvallen.

Het is bij de WIA verzekering dan uiteindelijk belangrijk wat voor afspraken de werkgever maakt bij het afsluiten van de verzekering. Wanneer de arbeidsongeschiktheid van de werknemer ingaat, dan is het fijn dat deze al gelijk weet dat er een extra inkomen verkregen zal worden door de verzekering. Ondanks dat de WIA verzekering niet het gehele bedrag aan maandinkomen zal uitbetalen, heeft de werknemer toch tijdelijk financiële zekerheid.

Belangrijk: laat uzelf altijd goed adviseren door een onafhankelijke expert op dit gebied. De informatie op deze site kan namelijk verouderd zijn door vb. wetwijzingen.

ABNA

Bij ABNA Kun je alles lezen en leren over o.a. lenen, wonen, sparen, verzekeren, beleggen, overlijden, erven en pensioen! Heb je zelf een vraag stuur je vraag in en wij gaan gaan kijken of wij er een stukje over kunnen schrijven!

Recente artikelen