Top 10 tips voor verstandig geld lenen


Voor velen is het onderwerp geld lenen onbekend terrein. Tips kunnen daarom bijdragen aan het bewustzijn van de belangrijke punten die een rol spelen bij het afsluiten van een verstandige lening. Hiervoor heeft Abna de top 10 geld lenen tips verzameld.

1.Let op! Geld lenen kost (onnodig) geld

De eerste en meest voor de hand liggende tip is dat geld lenen helemaal niet zo verstandig is. Het is een stuk slimmer en vooral ook goedkoper om geld te sparen in plaats van het te lenen. Op deze manier ontvangt u juist rente in plaats van dat u het moet betalen voor een lening. Probeer daarom altijd vooraf voldoende te sparen en zie geld lenen als een laatste optie.

2. Kies de lening die bij u past

Om onder meer onnodige verleidingen te voorkomen – zoals bijvoorbeeld het opnieuw opnemen van reeds afgelost krediet -, is het verstandig om de lening te kiezen die het best bij uw wensen past. Veel consumenten kiezen voor de zekerheid van de persoonlijke lening terwijl anderen het flexibele doorlopend krediet kiezen. Informeer van tevoren goed naar de verschillende leningen om een beeld te vormen van wat u zou willen en probeer onnodige toeters en bellen te vermijden.

3. Kredietverstrekkers vergelijken

Vergelijken loont. Dit geldt zowel voor de aanbieders als voor de leningen en tarieven. U kunt de verschillende kredietverstrekkers vergelijken op basis van uw eigen bevindingen en / of aan de hand van ervaringen die door anderen gedeeld worden. Op LenenMetVerstand.nl worden kredietverstrekkers beoordeelt op de punten: Rentepercentage, Voorwaarden, Klantgerichtheid, Informatie en Behulpzaam.

4. Leningen vergelijken

Ook voor leningen wordt vaak de tip gegeven om goed te vergelijken. Immers biedt een kredietverstrekker vaak een lening aan met een hogere of lagere rente en met betere of slechtere voorwaarden dan de concurrent. U kunt leningen vergelijken door meerdere gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen. Tegenwoordig neemt het vergelijken van offertes minder tijd in beslag, omdat offertes vaak online aangevraagd kunnen worden en ook elektronisch verzonden worden naar uw e-mailadres.

5. Rente vergelijken

Rente is een belangrijk onderdeel van geld lenen. Daarom geven veel websites ook de tip om de rente te vergelijken. Op LenenMetVerstand.nl kunt u de rente vergelijken van tientallen persoonlijke leningen en doorlopende kredieten. Let echter wel op dat de getoonde tarieven de vanaf-tarieven zijn die de aanbieders hanteren. Om er achter te komen welke rente bij uw risicoprofiel past moet u een offerte aanvragen.

6. Let op voor bijkomende kosten

Koppelverkoop en woekerpolissen zijn voor een groot deel uitgeroeid. Echter zullen sommige aanbieders altijd blijven proberen om extra geld te verdienen aan een klant. Dit kan onder meer door hoge advieskosten te vragen of door onnodige en dure verzekeringen aan te bieden. Financieel dienstverleners zijn verplicht om transparantie te bieden over de kosten van diensten en producten en de eventuele provisies die zij ontvangen, maak hier goed gebruik van.

7. Zorg dat u de maandlasten van de lening kan dragen

Voor een lening of krediet moet maandelijks een bedrag betaalt worden voor aflossing en rente. Tussentijds zou uw inkomen kunnen toenemen, maar óók dalen. In het laatste geval is het belangrijk dat u de maandlasten van uw lening kan blijven dragen. Daarom is het verstandig om hier van tevoren al rekening mee te houden. U kunt tevens een maandlastenbeschermer overwegen om uzelf en uw naasten te dekken tegen overlijden, arbeidsongeschiktheid en / of werkloosheid.

8. Controleer de rentevorm van de lening

De rente die u moet betalen voor een lening bepaalt in grote mate de kosten van de financiering. Daarom is het geen overbodige luxe om te weten of u een vaststaande of variabele rente moet vergoeden. Tevens is het verstandig om te controleren of u een instaprente zou betalen. De zogenoemde instaprente wordt soms gebruikt om nieuwe klanten te werven met een extra scherpe rente, maar de aanbieder kan deze vervolgens al snel verhogen.

9. Leen geen geld met een BKR achterstand

Het BKR is verantwoordelijk voor het registreren van het betalingsgedrag van consumenten met onder meer een Gsm-abonnement of een lening. Consumenten die een betalingsachterstand oplopen kunnen, zolang de achterstand van kracht is, geen geld lenen bij de normale bank. Op deze manier worden consumenten tegen zichzelf beschermt, omdat zij geen nieuwe schulden aan kunnen gaan.

10. AFM-vergunning controleren

Op het internet bestaan websites en advertenties van (zogenaamde) kredietaanbieders die zonder AFM-vergunning handelen. U kunt voor de zekerheid de registers van de AFM raadplegen om er zeker van te zijn dat u niet te maken hebt met een illegale kredietverstrekker. In de registers vindt u alle vergunningen die de aanbieder heeft ontvangen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

ABNA

Bij ABNA Kun je alles lezen en leren over o.a. lenen, wonen, sparen, verzekeren, beleggen, overlijden, erven en pensioen! Heb je zelf een vraag stuur je vraag in en wij gaan gaan kijken of wij er een stukje over kunnen schrijven!

Recente artikelen